Foto: Glas Zaječara
Reklame

U obilju skandala, senzacionalizma, udarnih vesti iz crne hronike, dešava se da one priče o vrednim i nesebičnim ljudima koji zaslužuju našu pažnju i divljenje – ostaju na marginama medijskog prostora. A priča o ovim mladim Zaječarcima je upravo takva.

Andreja Marušić, Dženan Džavid Ziza, Mario Gramić i Ivan Matejev su drugari još od klinačkih dana, a danas kao odrasli i mladi ljudi, oni i pored svojih obaveza pronalaze vremena i entuzijazma da nešto učine za svoje sugrađane, ali i druge kojima je pomoć najpotrebnija. Oni svake druge nedelje osmišljaju i organizuju Pab kviz u Omladinskom centru, gde se veliki broj Zaječaraca okuplja, takmiči i zabavlja. Priča o njima ne bi bila tako neuobičajena i nesvakidašnja, da oni to, već više od godinu ne čine isključivo – u humanitarne svrhe.

Prijavljene ekipe plaćaju svoje učešće u kvizu (kotizaciju), a sav prihod od dosadašnjih takmičenja bio je uplaćivan za malog Zaječarca Bogdana Gicovića. Počevši od sledećeg izdanja Pab kviza sav prihod biće prosleđivan za lečenje male Sofije Markuljević (2019), koja boluje od  retke, ali izuzetno progresivne i smrtonosne bolesti.

Iako naša zemlja ima zavidnu istoriju TV kvizova i veliku bazu ljubitelja istih, pab kvizovi su se u Srbiji pojavili tek početkom decenije i od tada postajali sve popularniji. Njihova kolevka je Velika Britanija gde su zbog svoje dugovečnosti i popularnosti postali deo kulture i svojevrsna mini industrija.

A šta je zapravo pab kviz? On je osmišljen tako da, pre svega, akcenat bude na zabavi. Ekipe sastavljene od, uglavnom 4-6 članova se okupljaju u kafiću ili pabu gde se takmiče u znanju. Samo jedna ekipa može odneti pobedu, ali svi su tu, kako zbog takmičarskog duha, tako i zbog druženja i dobre zabave na samim pab kvizovima. Kada se čitavoj atmosferi pridoda i po koja krigla piva, jasno je zašto su pab kvizovi tako brzo doživeli rast popularnosti.

Voditelj pab kviza je nepogrešivi – kvizmaster, koji uz pomoć svojih kolega priprema pitanja iz različitih oblasti (opšte znanje, geografija, istorija, muzika, film, sport itd) za svaki susret. Kvizmaster takmičarima čita pitanja, dok ekipe beleže svoje odgovore na papire, koji se na kraju kviza pregledaju i naravno ekipa sa najviše tačnih odgovora odnosi pobedu i adekvatne nagrade.

O svojoj motivaciji i planovima za budućnost organizatori kviza kažu: „Videli smo kako drugi organizuju pub kvizove u Beogradu i Novom Sadu, i za jedno veče odlučili, da i mi pokrenemo sličnu priču u Zaječaru. Omladinski centar je bio najidealnije mesto za realizaciju te ideje, koju su oni odmah prihvatili. Motiv nam je bio čist entuzijazam i želja da u našem gradu napravimo novi događaj, jer je cela stvar neprofitabilna i humanitarna. Ljudi iz grada su pozitivno prihvatili celu priču, pa su se javili i potencijalni sponzori. Stoga će od narednog kviza biti više nagrada za takmičare a i biće povećan fond za humanitarnu akciju. Stupili smo u kontakt sa organizatorima pub kvizova iz drugih gradova pa očekujemo i potencijalnu saradnju ubuduće“.