Foto: Pixabay / ilustracija
Reklame

Iz budžeta grada Zaječara u 2019. godini biće izdvojeno deset miliona dinara za izgradnju sistema video nadzora.

Sistem video nadzora kojim se upravlja iz Policijske uprave Zaječar čine 22 kamere koje su raspoređene na tačkama koje su ocenjene kao vitalne za bezbednost Zaječaraca.

Cilj sistema je povećanje bezbednosti kroz smanjenje stope kriminaliteta i broja saobraćajnih prekršaja, ali i pronalaženje počinitelja krivičnih dela i prekršaja, odnosno nestalih lica i lica koja raspolažu informacijama od značaja za istragu.

Nedavni incident u uglici Generala Gambete ukazao je da postoji potreba za pojačanim video nadzorom u cilju zaštite bezbednosti građana, ali je istovremeno otvoreno i pitanje pitanje ko sve ima pristup ovom sistemu, a o svemu tome detaljnije smo pisali OVDE.

Planom javnih nabavki Gradske uprave Zaječar iz budžeta grada Zaječara u 2019. predviđeno je izdvajanje od 10 miliona dinara za izgradnju sistema video nadzora.

Ugovor o nabavci dobara u predivđenoj nabavci biće zaključen do kraja marta 2019., a njegovo izvršenje očekuje se do kraja septembra 2019. godine.

Da li i u kojoj meri će uređenje sistema nadzora doprineti povećanju stepena bezbednosti i smanjenju stope opšteg kriminaliteta, kao i broja prekršaja, ostaje da se vidi.

Postojeći sistem video nadzora aktivan je skoro već godinu dana.

S tim u vezi pre tri dana uputili smo Policijskoj upravi Zaječar zahtev da nam dostavi informaciju o tome kako se rad sistema nadzora u proteklim mesecima odrazio na stopu kriminaliteta i broj prekršaja, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.