Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u okviru posete Kladovu, obišao radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova u dužini od 34 kilometra koje izvodi Štrabag. Takođe, dobio je informaciju da će obnova i rekonstrukcija puta od Zaječara do Negotina biti završena do 15. oktobra.

Predsednik je tokom razgovora sa radnicima i predstavnicima lokalne vlasti istakao da je taj put veoma značaj za građane tog dela Srbije.

„Ovaj put je žila kucavica istočne Srbije“, istakao je Vučić.

Takođe, dobio je informaciju da će obnova i rekonstrukcija puta od Zaječara do Negotina biti završena do 15. oktobra.

Vučić je pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog i dogovorio sa njim da se do kraja godine obezbedi iz budžeta dodatnih devet miliona evra za rekonstrukciju puteva.

Predsednik se tom prilikom interesovao i za druge puteve u tom kraju, na primer, za put od Negotina do Brze Palanke u dužini od 30 kilometara, zatim put do Klokočevca i ka drugim mestima.

Razgovarao je sa radnicima, pitao ih da li ima još ljudi zainteresovanih da rade poslove u niskogradnji i kakve uslove imaju…

Vučić je ukazao da taj deo zemlje ima veliki potencijal za razvoj turizma.

„Istočna Srbija je bukvalno čudesna“, naglasio je on.

Vrednost radova puta od Golog Brda do Kladova je 592 miliona dinara, a posao će biti gotov u narednih desetak dana, jer je ostalo da se završi još kilometar i po ove deonice.

Obilasku je prisustvovao i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i predsednici opština istočne Srbije.

Predsednik Vučić je zatim obišao u hidroelektranu Đerdap 1 rekonstruisane mašinske prostorije, a zatim i rekonstruisanu brodsku prevodnicu na hidroelektrani Đerdap koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Rekonstrukciju prevodnice obavila je nemačka firma DSS Noel i naša preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Krajevo.

Radovi su vredni 28,5 miliona evra, a 60 odsto sredstava je obezbeđeno iz kredita Evropske razvojen banke a ostalih 40 odsto je grant Connecting Europe facility fonda.

Moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti

Vučić je najavio da će u narednim godinama biti većih ulaganja u elektroprivredu, jer će to biti godine velike borbe da se obezbedi balansirana prizvodnja struje.

Vučić je, pred obilazak Komandnog tornja za upravljanje brodske prevodnice na Đerdapu, istakao da država mora da brine o energetskoj bezbednosti Srbije.

Rekao je da je sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem dogovorio, iako, kako je dodao, još nije dobio pristanak, da se grant za Đerdap 2 poveća sa 40 na 42 odsto.

Ukazao je da je zbog kontrolnog tornja veoma srećan, i da je teško da bi se odlučili da ga radimo sami da nismo imali veliku podršku EU. Radnicima je poručio da će se država boriti da imaju veće plate i da mogu još bolje da žive, i planiraju budućnost za sebe i decu.

Zahvaljujući rekonstrukciji, skraćeno je vreme prevođenja brodova sa sat i 50 minuta na 90 minuta, smanjen je broj i trajanje nepredviđenih zastoja plovidbe i povećana bezbednostrada prevodnice.

Osim toga, produžen je vek trajanja opreman na prevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto i smanjen je uticaj rada prevodnice na životnu sredinu, istaklo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon obilaska HE Đerdap, planirano je video obraćanje evropske koordinatorke za koridor Rajna-Dunav Ines Ajale Sender i direktora Evropske izvršne agencije za klimu, životnu sredinu i infrastrukturu Dirka Bekersa, a potom će se medijima obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Vučić.

Na kraju posete Kladovu predsednik će obići radove na rekonstrukciji deonice puta od Porečkog mosta do Golog brda duge 21,6 kilometara koju izvodi preduzeće Srbija autoput.

Izvor: RTV

Reklame