U nevremenu koje je minule subote zahvatilo grad Zaječar i okolinu najveću štetu pretrpeli su meštani sela Veliki Izvor. Oko šest stotina domaćinstava pretrpelo je štetu na usevima i imovini. Život se, zahvaljujući danonoćnom radu nadležnih službi, polako vraća u normalu.

 

Razorno nevreme koje je minule subote zahvatilo grad Zaječar i okolinu najviše nevolja donelo je meštanima Velikog izvora. Štetu na stambenim i pomoćnim objektima, automobilima i poljoprivrednim mašinama, kao i usevima pretrplelo je oko šest stotina domaćinstava.

Veliku štetu pretrpela su mnoga domaćinstva, foto; Neli Nikolić, privatna arhiva

Značajnu štetu pretrpela je i elektromreža u ataru ovog sela: više od 27 bandera i nekoliko dalekovoda oštećeno je. Ekipe elektrodistribucije na terenu su neprekidno, a zahvaljujući predanom radu kvarovi su rešeni u gotovo celom selu.

„Upravo su puštene pumpe koje napajaju gornji deo sela vodom. Za otprilike dva sata očekuje se normalizacija vodosnabdevanja u ulicama Vuka Karadžića, Provomajskoj, Ante Bojovića, i u delu ulice Nikole Pašića. Što se tiče elektro mreže – rešeni su kvarovi gotovo u celom selu. Prekide u napajanju električnom energijom imamo prema pojatama zbog oborenih bandera i dalekovoda na potesu Košuta i Krivulj. Što se tiče interneta i kablovske televizije, ekipe montera su na terenu , podižu bandere, menjaju se kablovi i instalacije“. – izjavio je Neli Nikolić

Mnoge ptice stradale su u nevremenu, foto: Neli Nikolić, privatna arhiva

Brojne potresne fotografije svedoče o apokalipsi koja je zadesila selo: uništeni usevi, urušeni plastenici i krovovi, automobili i mehanizacija. Procenu štete u narednim danima izvršiće komisija čije se formiranje očekuje tokom današnjeg dana. Nadležne službe uložile su značajne napore da se život u što kraćem roku vrati u normalu.

„Zamenik gradonačelnika Videnović sa komunalnom policijom, Vladan Bojović sa inspekcijom, Šarčević iz JKP Vodovod – stigli su u Veliki Izvor dvadesetak minuta posle oluke, sa nama su bili do jutra, kao i ceo dan juče. Komisija kreće sa radom sutra.“ – kazao je Neli Nikolić

Meštani će biti blagovremeno obavešteni o radu komisije i načinu prijave štete.

 

Reklame