Reklame

Vaspitači i drugi zaposleni u predškolskim ustanovama tokom rada sa decom ne moraju da nose zaštitne maske ako su vakcinisani, odnosno ako je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana ili ako su u prethodnih šest meseci preležali kovid 19.

To je jedna od preporuka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, koju je ta zdravstvena ustanova uputila Ministarstvu prosvete.

U tom ministarstvu za Danas pojašnjavaju da su na osnovu komunikacije sa predškolskim ustanovama i povodom obraćanja roditelja inicirali sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija na kome se razgovaralo o tada važećim merama, nakon čega je „Batut“ sačinio preporuke koje su prosleđene svim predškolskim ustanovama.

U tom dopisu se navodi se treba izbegavati aktivnost koje uključuju boravak više zaposlenih iz različitih grupa istovremeno u zatvorenom prostoru, a ako je to neophodno, savetuje se nošenje maski i održavanje fizičke distance. Obaveza nošenja maski i dalje važi za roditelje i druge posetioce predškolskim ustanovama tokom boravka u zatvorenom prostoru, dok na otvorenom maske nisu neophodne.

Dezinfekcija ruku pri ulasku u vrtić je i dalje potrebna, kao i uzimanje podataka od roditelja o zdravstvenom stanju deteta. Merenje temperature savetuje se kao dopunska mera kod sve dece, ali nadležni kažu da to ne treba da bude jedini kriterijum za prijem deteta u grupu.

Iz „Batuta“ kažu da se u letnjem periodu mogu spajati grupe, s obzirom na smanjen broj dece u osoblja, s tim što treba voditi računa da se grupe ne menjaju često, kao i da ne budu prevelike za prostor u kome se obavljaju aktivnosti.

„Rizik od prenošenja infekcije preko didaktičkog materijala (plastelin, makaze, papir…) je nizak, a plastične drvene i metalne igračke takođe ne predstavljaju veliki rizik, ali bi ih trebalo nakon upotrebe dezinfikovati, ukoliko je moguće. Igračke koje se ne mogu oprati ili prebrisati ne treba koristiti“, navodi se u dopisu „Batuta“.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović kaže za Danas da zaposleni u vrtićima nemaju primedbe na ova uputstva, ali da se žale da je teško raditi zbog vrućine.

– Klima uređaji nisu uključeni dok deca borave u sobama, već se prostorije rashlade pre nego što ona dođu, ali to nema efekta, posebno ako su grupe brojne. Posebno se na nemoguće uslove za rad žale radnici u kuhinjama i vešerajima – ističe Jovanović.

Bez testiranja na kovid u školama

Nije tačna informacija da je ministar prosvete Branko Ružić dobio saglasnost Vlade Srbije da se na početku školske godine rade antigenski i PSR testovi u svim školama, kako bi se izbegla opcija da se nastava održava na daljinu, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete. Takva preporuka nedavno je stigla iz evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije, koja je istakla da letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola. U dopisu je ocenjeno da su alternativna nastava i zatvaranje škola već negativno uticale na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih. Zbog toga je stav SZO da bi zatvaranje obrazovnih ustanova trebalo da bude krajnja mera i to samo u slučaju „eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom“.

Izvor: Danas