Foto: OPSD "Dragan Radosavljević"
Reklame

Članica i planinarka OPSD “Dragan Radosavljević” Snežana Brložanović rodom iz Kladova u protekloj nedelji kao član ekspedicije u organizaciji PK „Vukan“ iz Požarevca uspešno je izvela uspon na Zapadni Elbrus (5642 mnv).

Foto_ OPSD „Dragan Radosavljević“

O Elbrusu smo svi imali prilike da negde nešto pročitamo i čujemo dosta toga iz iskustva ljudi koji su prošli kroz ovu avanturu, kako je hladno, da uspon nije težak jer nema nikakvih „opasnijih“ deonica u vidu korišćenja alpinističke opreme, ali i da je veoma zahtevan i težak.

Zapravo ovaj ugašeni vulkanski gorostas na Kavkazu čiji vrh Zapadni Elbrus iznosi 5642 mnv ne treba nimalo potcenjivati i vredan je svakog pomena, ujedno predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Pored pravilne aklimatizacije koja traje danima, za završni uspon potrebno je savladati visinsku razliku od 1642 mnv u trajanju od 8-9h zavisno od vremesnki uslova.

Ovaj veliki zadatak koji su sebi postavili, po jako lošem vremenu, uspešno je izvela srpska petočlana ekipa koju su cinili: Snežana Brložanović iz OPSD „Dragan Radosavljević“, Zoran Pavlović (vodja ekspedicije) i Zoran Mikić iz PK „Vukan“ iz Požarevca, Mehmed Šarenkapić i Emir Fetahović PK „Sandžak“ iz Novog Pazara.