Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ uveliko rade na uređenju Park šume „Kraljevica“. Popločana staza koja vodi ka spomeniku „Vešala“ uskoro će biti u potpunosti sanirana, klupice ofarbane, a polomljene kante za smeće zamenjene. Takođe, u planu su i nove sadnice crnog bora. Radove na uređenju prostora koji Zaječarci nazivaju „pluća Zaječara“ obišao je i prvi čovek grada Boško Ničić.

Sa popločane staze koja vodi ka Spomeniku žrtvama fašizma na zaječarskoj Kraljevici (takozvana „Vešala“), godinama su nestajale kocke, pa sam prilaz tom značajnom spomeniku kulture, nije bio u zavidnom stanju. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ uveliko rade na sanaciji staze, a radove je obišao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

On je tom prilikom rekao da je dosta toga na Kraljevici urađeno, ali da su u planu i mnogoborojne aktivnosti.

„Sa staze su godinama vađene kocke, neke su nestale, neke su bačene u obližnji žbun, kao i sa svetiljkama što je bio slučaj, bez ikakve potrebe da se uništava i lomi. Ipak, naša obaveza je da, koliko možemo, to i saniramo. Takođe, jesenas smo uradili sanitarno-higijensku seču u takozvanom sektoru 9, na površini od 17 hektara, od proleća ćemo raditi 10 i 11 sektor, preko 30 hektara sanitarne seče. Prošireni su svi vatrogasni putevi u slučaju požara, sa 4 na 8 metara i taj posao je bio značajan da se uradi u slučaju požara“, kazao je Ničić.

On se osvrnuo i na problem bolesti stabala, ali je i podsetio da se radi na pošumljavanju Kraljevice.

„Dosta veliki deo šume je zahvatila bolest, zaustavljeno je to u tom trenutku, ali i sada može da se vidi da su pojedina drveća počela da propadaju. Radi se pošumljavanje, u toku ove i krajem prošle godine zasađeno je 2.500 sadnica crnog bora. Pripremljen je teren na takozvanom pozajmištu gde će biti zasađeno još 2.500 sadnica crnog bora. Za to smo dobili sredstva od Ministarstva ekologije, oko milion dinara, ostalo će grad“, rekao je Ničić.

Prvi čovek grada je podsetio, da su veliki problem i nesavesni vozači kvadova koji na Kraljevici prave svoje staze.

„Molim one koji imaju potrebu da se voze kvadovima, da ne čine po ovim površinama praveći sopstvene staze. Ideja je na Zapadnoj Kraljevici, gde postoji put ka vikendicama, da se tim delom dolazi na Kraljevicu, a da se središnji deo potpuno zatvori. Moramo da obezbedimo pre toga prilaz preko Šljivarskog puta. Ono što takođe zabrinjava je da su sve jaruge koje počinju odozgo, a to je prva odbrana grada od atmosferskih voda, napunjene smećem koji su građani odlagali. Ne možemo sve odjednom, ali radiće se sve malo po malo“, istakao je Ničić.

Na teritoriji grada Zaječara radi se i na uređenju seoskih putnih pravaca. Nedavno je uređen put Vratarnica-Marinovac u dužini od oko 8 kilometara, kao i put sa Vrbici. Kako je planirano, u narednom periodu će biti uređen put Metriš-Klenovac, kao i putni pravac ka Čokonjaru (Čokonjar-Glardskovo, preko kamenoloma).

Biće uređeni i ostali putni pravci ka selima, kako je već i predviđeno programom Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“.

Radnici tog javnog preduzeća su do sada, na prostoru Kraljevice, zamenili na desetine polomljenih klupa, uskoro će biti zamenjene, a neke samo ofarbane i oko spomenika „Vešala“, a kako je planirano, biće zamenjen i veliki broj polomljenih kanti za smeće u celom Parku.

Izvor: Timok održavanje

Reklame