Foto: Gimnazija

Asocijacija za klasične studije (AKSS), iz Beograda, pozvala je Gimnaziju da učestvuje u testiranju učenika u znanju latinskog jezika, a preko Euroklasike i Hrvatskog društva klasičnih filologa.

Euroklasika je pod pokroviteljstvom Saveta Evrope i testovi su rađeni po evropskom kurikulumu za latinski jezik za 1 ili 2 godine učenja (vestibulum). Ovaj projekat odvija se u celoj Evropi, u novembru, u preko 33 evropske zemlje.

Gimnazija Zaječar učestvovala je prvi put u ovom zanimljivom projektu i organizovala je testiranje 17.11.2023.

Tokom 40 minuta, bez rečnika, radi se test sastavljen od 40 pitanja, grupisanih oko teksta na latinskom jeziku. Nakon čitanja inicijalnog teksta, pristupa se rešavanju zadataka.

Prvih 10 pitanja odnosi se na razumevanje teksta, narednih 10 na jezik i gramatiku, sledećih 10 na kontekst – pitanja iz antičke kulture vezana za priloženi tekst, poslednjih 10 pitanja vezana su za kulturu, civilizaciju i jezičko nasleđe. Pitanja su višejezična tj postavljena su na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku. Svaki tačan odgovor nosi 1 poen.

Zlatna medalja dodeljuje se za 37 do 40 poena, srebrna za 33 do 36, a bronzana za 29 do 32 poena. Učenice drugog razreda (II1) društveno-jezičkog smera Gimnazije Zaječar, osvojile su sve tri medalje tačnije, diplome.

Zlatna medalja: Ljiljana Božinović, sa 37 poena, Magdalena Raducić, srebrna medalja sa 33 poena i Anđela Mihailović, bronza, sa 30 poena.

Učenicama su posebno bila zanimljiva pitanja iz antičke kulture, kao i pitanja vezana za kulturu i civilizaciju, pošto na časovima (2 puta nedeljno) ne uspevaju da saznaju sve što ih zanima, a učenje gramatike i prevođenje tekstova ume da dosadi. Pripreme za testiranje odvijale su se na časovima dodatne nastave.

Direktor Gimnazije Zaječar, Srđan Stanojević, čestitao je učenicama na osvojenim nagradama i uručio im ELEX diplome (European Latin Examination), u prisustvu njihove nastavnice latinskog jezika, Dragice Veljković.

Čestitamo učenicama na ostvarenom plasmanu!

Reklame