U Zaječaru je danas odata počast stradalim borcima u ratovima devedesetih. SUBNOR, Grad Zaječar, Komanda Vojske Srbije kao i Nezavisni sindikat policije položili su danas vence na spomen obeležju kod Vojnog odseka.

Na današnji dan, 7. oktobra 1992. godine iz Zaječara su, po pozivu, krenule prve jedinice u sastavu Devete brigade i 211. oklopne niške brigade, aktivne vojne starešine, rezervne starešine, vojnici i dobrovoljci, da brane otadžbinu Jugoslaviju i da brane srpski narod u Hrvatskoj i Bosni.

U njihovu čast, u Zaječaru je 7. oktobra 1997. godine ispred zgrade tadašnjeg Vojnog odseka, podignuto spomen obeležje, a svake godine na ovaj dan kod spomenika se u znak sećanja na ove događaje okupe brojne delegacije i odaju počast stradalim vojnicima, oficirima i dobrovoljcima u ratu od 1990. do 1992. godine.

Nakon bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine od strane NATO agresora, na spomenik je postavljena spomen ploča posvećena vojnicima sa ovih prostora koji su stradali u ovom ratnom sukobu.

„Danas je 7. oktobar dan mladih ili novih boraca. Na zajedničkoj Skupštini svi borci su doneli odluku da ovaj dan bude taj zajednjički za sve borce. Vence su položile delegacije grada Zaječara, SUBNORA, Ratnih invalida, Rezervne starešine, Sindikat policije. Sa ove teritorije prema ranijim podacima oko 10.000 ljudi je učestvovalo u borbama sa ove teritorije. 4.000 u ratovima 91 i 92, dok 99 učestvovalo je oko 6.000 građana. Poginulo je 11 u ratovima 91 i 92, dok su šestorica poginuli u ratovima 99“- kazao je Dragoljub Nikolić predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Nikolić je istakao da se sutra 8. oktobra obeležava konačni Dan oslobođenja Zaječara.

„Ovaj grad je dugo obeležavao 7. septembar kao Dan grada, onda su izmenili da to bude 10. maj, pa su opet vratili 7. septembar, pa ovaj datum, a sada grad godinama nema svoji Dan grada. Smatramo da ako većina gradova u okruženju Dan grada ima u oktobru, potrebno je da to ima i Zaječar“kazao je on.

Reklame