Foto: Zaječar Online
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 192 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još šezdeset (60) covid-19 pozitivne osobe ( 31,2% od broja testiranih), dok je jedna osoba preminula.

Tridesetjedna (31) novoinficirana osoba je ženskog pola i dvadesetdevet (29) muškog pola starosti od 7 do 88 godina života. Na pet (5) kontrolnih testiranja nema covid-19 pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 34.194 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 125 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.576 građana Zaječara (3.395 ženskog i 3.181 muškog pola). Od ovog broja kod 5.963 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju smeštena je četrdesetosam (48) inficiranih osoba ( 4 prijema i 1 otpust, 2 premeštaj na OPN ) od čega je tridesetsedam (37) pacijenata na kiseoničkoj podršci.
Na Infektivnom odeljenju ima još dva (2) slobodna mesta. Na Odeljenju produžene nege i lečenja smešteno je dvanaest (12) covid-19 inficiranih osoba ( 2 prevoda sa IO i 0 otpusta) kojima je neophoda hospitalizacija a dva (2) pacijenta su na kiseoničkoj podršci. Na ovom odeljenju ostalo je još 8 slobodnih mesta za hospitalizaciju covid potitivnih osoba. U poslednja 24 h, nažalost, na Infektivnom odeljenju ZC Zaječar jedan (1) pacijent je preminuo od posledica infekcije virusom covid-19. MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo. Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“. – kaže on.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 47.766 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.538 građana (49,99% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.536 građana (47,77% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 3.692 građana (8,19%).