Foto: Glas Zaječara
Reklame

U Boru je za petak zakazan 5. protest  protiv zagađenja vazduha u Boru. Minule nedelje protest je prvi put organizovan ispred sedišta kineske kompanije „Ziđin“ u tom gradu. Više stotina građana Srbije okupilo se tada u gradu na Istoku Srbije. „Ovo je trovanje, ovo je genocid“ poručeno je tada sa protesta. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić održao je konferenciju za novinare povodom održanog protesta i naglasio da je protest politički a ne ekološki kako je najavljeno.

Irena Živković jedan od organizatora protesta protiv zagađenja vazduha u Boru kaže za portal Glas Zaječara da je prošlonedeljni protest bio prvi gde su pozvali građane iz cele Srbije da se solidarišu sa građanima i građankama Bora.

Foto: Glas Zaječara Irena Živković

„Prošlog petka je održan četvrti po redu građanski protest protiv zagađenja u Boru, a razlikovao se od prva tri po tome što smo javno pozvali i ljude iz drugih gradova da dođu i podrže Borane u borbi za zdravlje svoje dece“.istakla je Irena.

Ona se osvrnula i na optužbe aktuelnog gradonačelnika Bora Aleksandra Milkića.

„Nakon protesta je Gradonačelnik Aleksandar Milikić održao konferenciju za medije i sramno izvređao Borane, organizatore protesta, a onda i pokazao slike registracije vozila ljudi koji su došli iz drugih gradova kao da su u pitanju zločinci“istakla je ona.

Irena Živković kazala je i to da će se protesti održavati svakog petka i pozvala građane da se u petak 22. novembra okupe ispred GU Bor.

„Najavili smo da će se na dalje protesti održavati svakog petka, pa pozivamo Borane da se sledećeg petka, 22.11. u 12h, okupimo ispred Gradske uprave, da bi Gradonačelnik mogao da nas bolje uslika i da bismo mu postavili pitanja na koja očigledno ne želi da odgovori, a koja su vezana za prekomerno i kontinuirano zagađenje u Boru i za njegov nerad po tom pitanju“.zakljućila je Irena.

Irena je kazala da su uredno na pisarnici zatražili prijem građana Bora i zatražili i prisustvo medija, a prijavu je potpisao odbornik Saša Stanković.

Podsećamo, protest građana i građanki protiv zagađenja vazduha u Boru, održan je po prvi put ispred sedišta kineske kompanije „Ziđin“ u tom gradu prošlog petka. Više stotina građana Srbije okupilo se tada u gradu na Istoku Srbije. Ovo je trovanje, ovo je genocid, poručeno je tada okupljenima na protestu protiv zagađenja vazduha u Boru.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić održao je konferenciju za novinare povodom održanog protesta ispred  kineske kompanije Zi-Đin , zbog prekomernog aerozagađenja i naglasio da je protest politički a ne ekološki kako je najavljeno