Foto: Glas Zaječara
Reklame

Protest građana i građanki protiv zagađenja vazduha u Boru, održan je po prvi put ispred sedišta kineske kompanije „Ziđin“ u tom gradu. Više stotina građana Srbije okupilo se danas u gradu na Istoku Srbije. Ovo je trovanje, ovo je genocid, poručila je danas okupljenima na protestu protiv zagađenja vazduha u Boru jedna od organizatorki Katarina Vasković.

U Boru je danas održan protest protiv aerozagađenja. Nekoliko stotina Borana i ljudi iz okolnih gradova okupilo se ispred zgrade Generalne direkcije bivšeg RTB, sada Ziđin koper Bor.

Okupljeni su tražili da im čelnici kineske kompanije kažu šta će preduzeti da se preterano zagađenje smanji, jer će u protivnom preduzeti još radikalnije mere, kao što je blokada svih ulaza u RTB.

Učesnici protesta navode da je povećana koncentracija štetnih isparenja i čestica u Boru počela upravo kada je došao novi kineski vlasnik i povećao obim proizvodnje.

Na protest su došli predstavnici antivladinih protesta „Jedan od pet miliona“ i „Odbranimo reke Stare planine“ koji se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana.

Stav kineske kompanije

Kineska kompanija se početkom novembra obratila javnosti navodeći da su „ekološki problemi u Boru postojali i mnogo pre preuzimanja RTB-a Bor od strane novog investitora“. Menadžment kompanije je tada saopštio da se svi planovi „o značajnom kratkoročnom i dugoročnom poboljšanju ekoloških performansi proizvodnih kapaciteta kompanije odvijaju predviđenom dinamikom i u okviru zadatih rokova“.

Kako je bilo na protestu danas u Boru i o čemu se sve govorilo pogledajte na snimku ispod.

Uzivo iz bora

Gepostet von Glas Zaječara am Freitag, 15. November 2019