Predizbrni skup SNS u Vratarnici, foto: Glas Zaječara

Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru odbacilo je zbog nedostatka dokaza krivičnu prijavu protiv Vukašina Lakićevića i Dražena Kovijanić, osumnjičenih da su u junu ove godine pretili novinaru portala Glas Zaječara Miljku Stojanoviću, kada mu je bilo zabranjeno da izveštava sa predizbornog skupa u selu Vratarnica kod Zaječara.

U rešenju tužilaštva, u koje je UNS imao uvid, stoji da ne postoji osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Iako je novinar Stojanović u svom iskazu naveo da mu je porodica zbog tog događaja bila „potrešena“, navodi se u rešenju, ne postoji niti jedan dokaz da su mu osumnjičeni uputili „ozbiljnu pretnju“.

Novinar Stojanović podneo je prijavu zbog verbalnog napada gradskog većnika Zaječara Lakićevića i Kovijanića, koji su ga sprečili da uđe u Domu kulture u selu Vratarnica gde je bio zakazan predizborni skup liste SNS-SPS-Boško Ničić.

U prijavi stoji da su mu prišli i zajedno dobacivali: „Šta glumiš? Ajde da vidimo kako ćeš da uđeš“. „Rekao sam im da je moje novinarsko pravo da prisustvujem javnom skupu, naročito kada sam video da su i druge novinarske ekipe ušle. Cilj mi je bio da poslednjih dana kampanje na svom portalu obavestim šta su kandidati na skupu kazali“, navodi se u prijavi Stojanovića.

Dodaje se da mu je Lakićević u jednom trenutku rekao: „Ajde objavi ovo, ako smeš“, te da novinar vodi hajku na njegovu porodicu, jer je pisao o njegovom bratu. Novinar mu je pak odgovorio da to nije pisao, već da je reč o saopštenju policije, koje je samo preneo na sajt. Lakićević mu je potom kazao: „Ajde, još jednom pipni moju porodicu“.

U rešenju tužilaštva, međutim, piše da su Lakićević i Kovijanić rekli da novinaru tog dana nisu ni pretili, niti zabranili da prisustvuje skupu, te da su se sa njim pozdravili i rukovali.

U prijavi, u koju je UNS imao uvid, Stojanović je naveo da su zbog onoga što mu se desilo u selu Vratarnica bili uznemireni i njegovi roditelji, supruga i on.

Bio je zaprepašćen ponašanjem Lakićevića i Kovijanića, s obzirom na to ih zna od ranije. „U Srbiji se svakodnevno dešavaju napadi na novinare, a ja prolazim kroz ovo od ljudi koje smatram poznanicima“, navodi se u prijavi Stojanovića.

Novinar Stojanović kaže za UNS da je takav odnos prema novinarima u Zaječaru svakodnevan. Dodatno im je rad ugrožen što se ne pozivaju na konferencije lokalne vlasti u Zaječaru, a ostaju uskraćeni i za sredstva na medijskim konkursima u tom gradu, posebno za vreme pandemije kada su lokalni mediji dodatno finansijski pogođeni.

Izvor: UNS

Reklame