foto: pixabey

Radnici, čiji su se poslodavci prijavili za državnu pomoć iz ovogodišnjeg paketa finansijske podrške iz budžeta Srbije, dobiće sutra pola minimalne zarade od 16.000 dinara za mart.

Za tu vrtu pomoći zbog teškoća u poslovanju izazvanih pandemijom prijavilo se 251.517 privrednih subjekata.

Poslodavci su zatražili pomoć za 1.138.260 radnika, rekli su u Ministarstvu finansija Srbije za Betu.

Uslov za isplatu te pomoći je da firma ne sme otpustiti više od deset odsto radnika ili isplatiti dividendu. Firma se mora prijaviti za finansijsku podršku za pola minimalne zarade za svaki od tri meseca koliko će ona trajati, posebno za svaki mesec, a 1. aprila je počelo prijavljivanje za taj mesec.

Interesovanje privrednika za ovogodišnju pomoć je manje nego što se očekivalo da se ta finansijska podrška isplati za oko 1,4 miliona radnika jer su uključena i velika preduzeća.

Prema podacima Agencije za privredne registre početkom godine je bilo registrovano 400.646 aktivnih privrednih subjekata od čega 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika.

U trećem paketu pomoći od početka pandemije predvidjeno je i finansijska podrška prevoznicima u iznosu od 600 evra po registrovanom autobusu za šest meseci i pomoć hotelima od 350 evra po sobi i 150 po krevetu.

Nezaposlenima je predvidjena pomoć od 60 evra za ovu godinu, svim punoletnim gradjanima dva puta po 30 evra, a prijavljivanje počinje 28. aprila i traje do 15. maja.

Prvih 30 evra gradjani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra tako da će dobiti ukupno 110 evra u ovoj godini.

Izvor: Beta

Reklame