I pored obećanja da će do sredine jeseni (oktobar/novembar) prodavci sira i jaja dobiti mnogo bolje uslove za rad od dosadašnjih, a kupci mnogo veću sigurnost u ispravnost proizvoda koje kupuju, godinu dana od prodaje Hale sireva prodavci su još uvek na ulici u nehigijenskim uslovima.

Žmure inspekcije, ćuti gradska vlast, a nadležno preduzeće se pravda, “da direktor trenutno nije tu”. Za to vreme prodavci sira i jaja su ispred nekadašnje hale, a sir i jaja se prodaju u nehigijenskim uslovima.

Da apsurd bude veće prodavci mlečnih proizvoda, ne žele da kažu ništa, a krivci za njihovu situciju su novinari. Da, novinari koji su izveštavali u kakvim uslovima rade.

“Ajde skloni se. Zbog vas nam sada ne prave novu halu”, glasi komentar jedne starije žene koja prodaje sir.

Dok sa muvotepalicom brani sir od muva, skreće glavu i ne želi da kaže ništa. Ostali prodavci se takođe sklanjaju. Na naše pitanje šta je sa obećanjem da će nova hala biti urađena – svi ćute.

Nezadovoljni Zaječarci, imaju više hrabrosti. Kažu, neće da ćute, pošto je ovo velika sramota.

“Normalno je da se ovako prodaje sir pošto je ovo Zaječar. Nenormalno bi bilo da su održali obećanje i da su ovim ljudima izgradili prostor za prodaju mlečnih proizvoda, a ne da se pate po suncu i vrućini. Jaja su takođe kvarljiva roba. Ovo je najsevremenija pijaca u Srbiji – tako vlast kaže”, ljut je jedan stariji Zaječarac.

Ipak jedna žena koja prodaje proizvode od mleka rešila je da progovori.

“Kazali su nam pre godinu dana da idemo kući na dve nedelje, dok se nova hala napravi, a zatim će nas pozvati da se vratimo. Od tada je prošlo godinu dana, a mi smo na ulici. Inspekcija nas ne dira, ali smo čuli da će uskoro kao da naprave halu. Najveći problem je što pijaca nema vodu, a vrućina je strašna”, žali se ona.

Drugi građanin kaže da kada su ljudi iz opozicije hteli da pomognu prodavcima, ali oni to nisu želeli.

“Nisu hteli da razgovaraju sa ljudima koji su želeli da im pomognu, e sada neka sede i čekaju milost vlasti”, ljut je naš sugrađanin.

Bilo kako bilo, prodavci su tu, a na staroj hali je katanac. Odgovara kada će biti nove hale, još uvek nema. Jedino šta je dobro, je to da su izbori za manje od godinu dana, tako da se zbog toga možda i održi obećanje i izgradi nova halu sireva.

Podsećamo, zgrada trgovine – pijaca u ulici Moravska u Zaječaru, u dosadašnjem vlasništvu JKP Kraljevica prodata je za 70 miliona dinara juna prošle godine, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, oglasio se putem društvene mreže Fejsbuk jula prošle godine, povodom, kako on kaže, hajke dela tzv. “zaječarske opozicije” i nekih samoproglašenih novinara, korišćenjem delimično opravdanog nezadovoljstva nekoliko prodavaca i preprodavaca sira i mlečnih proizvoda, pošto ga niko nije kao gradonačelnika i “drugu stranu” pitao o činjenicama, evo koje su iste, a vezano za prodaju “Hale sireva” u Zaječaru.

On je tada najavio sređivanje nove Hale za jesen. Prošla je jesen, pa zima, onda i proleće, a stiže i leto, a od obećanja ostaje samo zapis. Stara hala stoji kao spomenik , da je i Zaječar nekada imao Halu sireva.

Reklame