Foto: pixabay

„Sramno i jadno za sve nas“ – tako još jedno odbacivanje krivične prijave za nesreću u rudniku „Soko“ kod Sokobanje komentariše Sanja Trivunac, supruga jednog od osmorice poginulih rudara.

Krivična prijava protiv tadašnje ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i rukovodstva rudnika „Soko“ kod Sokobanje, za smrt osmorice i povrede 18 rudara, odbačena je, navodi se u saopštenju tužilaštva. Stav Osnovnog tužilaštva u Aleksincu je da za pogibiju rudara kriva „viša sila“.

Ovo je treći odbačaj u vezi sa nesrećom u rudniku „Soko“. Krivičnu prijavu podnela je Zorana Mihajlović u avgustu 2022. protiv više lica zbog nesreće. Prijava je jednom odbačena, pa je Više javno tužilaštvo u Nišu vratilo u Aleksinac, i sada je ponovo odbijena. Jednom je odbijena istraga nesreće po službenoj dužnosti.

„Kao i uvek, šta reći nego – strašno! Nisam iznenađena što se tiče ovog odgovora tužilaštva, baš zato što je tužba bila Zorane Mihajlović, s obzirom da je ova država takva, da je ona bila na mestu ministarke, i to što je navodno stala na našu stranu, shvatila sam kao – pomerili su proces, produžili, i zamazali nam oči“, rekla je Trivunac za N1.

Supruga poginulog rudara je rekla da je „Mihajlović bila uz odgovorne u rukovodstvu rudnika, a ne uz rudare“.

„To što je kao bila na našoj strani, mislim da je sve bilo lažno. Znači, samo pomeranje vremena, nisam ni očekivala da će to da se nastavi“, kaže Trivunac.

Na pitanje kako komentariše da je za nesreću „odgovorna viša sila“, ona kaže:

„Kao što je jedan od rudara već izjavio – nije bio udar groma ili zemljotres, tako da ne možemo da smatramo da je u pitanju viša sila, kad su 15 dana ranije ukazivali na promene u jami, tako da viša sila nije bila, i naš advokat je to potvrdio“.

Trivunac je navela i da zna kako je živeti u rudarskoj porodici i da je svesna rizika.

„Deda, otac, brat i suprug su bili rudari, brat je još uvek. U tom svetu sam odrasla, dosta toga sam slušala, znam koliko je to rizičan posao. Znam kako sam preživljavala i očev odlazak na posao, kao i suprugov… Ali u 21. veku mora da postoje propisi, a ne da se radi kao u 20. veku“, naglasila je sagovornica N1.

Kako je tvrdio advokat porodica, rudnik nije imao dozvolu za rad u tom trenutku u toj jami.

„Taj deo jame je otvoren 15 dana pre, prvo je bila priča da nema dozvolu za rad, posle se to odjednom promenilo. Kako su odjednom dobili dozvolu i kako je bilo sve po propisu, videćemo sa advokatom“, priča.

A o tome kako porodice nastradalih žive posle smrti svojih najbližih, Trivunac kaže:

„Januari su nekada bili prelepi, sada su nikakvi, odvratni. I u januaru nam pored svih muka koje preživljavamo, jer nisu tokom praznika sa nama, iz tužilaštva su nam 3.januara poslali izjavu da je odbačena krivična prijava u par rečenica, sada je stiglo to sve opširnije“, rekla je Trivunac.

Ona kaže i da ima kontakte samo sa kolegama svog muža i sindikatom, ali da sa rukovodstvom rudnika nema kontakte.

„Verujem dosta advokatu, ja sam neko ko voli da istera to do kraja, volim da se borim, znam da je teško, da će borba da bude preteška, ali ne odustajem… Znam da neće da se završi kako mi želimo, ali da ostane na ovom da nema krivaca, osam ljudi je stradalo, zaista je strašno. Nadam se da će jednog dana nešto drugačije da stigne, bilo bi sramota tužilaštva i države. Sramno i jadno za sve nas“, kazala je Trivunac.

Izvor: N1

Reklame