Foto: Pozorište

Svečanom dodelom nagrada dobitnicima i izvođenjem predstave za decu zaječarskog teatra „Pepeljuga“, u čast nagrađenih, spuštena je zavesa na 14. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“.

Stručni žiri 14. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, u sastavu: dramaturg Željko Hubač, predsednik, glumica Nataša Petrović, član i glumac Miloš Tanasković, član, nakon odgledanih 5 predstava u takmičarskom delu Festivala, doneo je odluku da predstavu „Igraj se sa mnom” Dečjeg pozorišta iz Subotice proglasi za najbolju na Festivalu.

U obrazloženju žirija se kaže:

„Izuzetno maštovit rediteljski postupak omogućio je glumcima prostor za scensku igru koja se zasniva na nizu pozorišnih veština koje su oni plasirali publici na efektan način.”

Žiri je odlučio da nagradu za najbolju glumicu 14. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, dodeli Blanki Horvat za ulogu Majstora u predstavi „Igraj se sa mnom” Dečijeg pozorišta iz Subotice.

„U pitanju je darovita mlada glumica snažne scenke ekspresije koja pleni u svakom segmentu glumačke veštine.”

Priznanje je uručio predsednik žirija Željko Hubač Za najboljeg glumca 14. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Čabu Benca Kemiveša za ulogu Majstora u predstavi „Igraj se sa mnom” Dečjeg pozorišta iz Subotice.

„Čaba Bence Kemiveš je glumac snažne energije i moćne scenske sugestivnosti koju ume da plasira na rafiniran način.”

Žiri je doneo odluku da Specijalnu glumačku nagradu dodeli Bojani Đurašković za ulogu Pinokija u istoimenoj predstavi Pozorišta Pan teatar iz Beograda.

„Zreli glumački izraz uspela je da uskladi sa zahtevnim scenskim pokretom, a da ne izgubi šarmantnu ekspresivnost kojom ovaj lik inspiriše decu već godinama.”

Najviše glasova publike dobila predstava „Maštošumke pitalice“ po tekstu i u režiji Monike Romić, u produkciji MoniCard Beograd, 9,81.

U čast nagrađenih izvedena je premijera predstave Narodnog pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar „PEPELJUGA“ u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović.

Mališani i njihovi pratioci uživali su u pozorišnom komadu koji je, kao i sama bajka , priča o vrlinama i patnjama Pepeljuge, kao i o neprijateljstvu i ljubomori njenih sestara.

Pepeljuga je bajka poznatog svetskog pisca Šarla Peroa i napisana je u sedamnaestom veku, ističe rediteljka Olivera Viktorović.

„Bajke Šarla Peroa (Crvenkapa, Mačak u čizmama, Lepotica i Zver..) su značajno uticale na dalju svetsku književnost za decu i to kod najslavnijih svetskih autora dečijih bajki (Andersen, braća Grim). Bajka Pepeljuga je poslužila mnogim svetskim piscima kao inspiracija pa je kao i njegove druge bajke nanovo pripovedana sa malim izmenama.
Pepeljuga je dobra, iskrena, skromna devojka puna vrlina i empatije. Ona svoju dobrotu ne gubi čak ni nakon svega što joj priređuju dve zle polusestre. Sve podnosi strpljivo i pognute glave ali naravno sanja o boljem životu i princu u koga će se zaljubiti. Njena dobrota i vrlina budu nagrađene dobija pravu ljubav i život o kome je sanjala. Predstava je, kao i sama bajka, priča o vrlinama, patnjama Pepeljuge i neprijateljstvu i ljubomori njenih sestara. Tu su i veseli , dobronamerni Kralj koji želi unučiće i njegov sin lepi i romantični princ koji pristaje na brak samo samo ako se zaljubi. Važno mesto u predstavi zauzimaju i songovi koji na adekvatan način predstavljaju likove Ova priča je osvojila mnoge generacije i iz nje svako može da nauči kako će poniženo biće ipak da se uzdigne i pobedi, kao i da lepota i vrlina moraju da budu ne samo prepoznate već i nagrađene.

Smatram da je bajka vrlo važna za odrastanje i vaspitanje dece. U bajkama se veliča dobro a kažnjava zlo, dakle bajke uče decu tome šta su stvarne vrednosti. Zato su bajke važne i svevremenske”, kaže rediteljka predstave.

Scenografiju potpisuje Mirko Stokić, kostim Gorica Ilić, dizajn zvuka Dušan Purešić, a muziku PAN teatar. Gitarska interpretacija Nikola Milošević.

IGRAJU:

Pepeljuga: Marija Stanković
Princ: Branislav Mijatović
Kralj i starac: Ivan Ninčić
1 sestra: Viktorija Arsić
2 sestra: Teodora Stojković

U realizaciji predstave još učestvuju: Majstori tona i svetla: Stevan Đorđević, Dragan Marković i David Nedeljković, sufler/inspicijent Danica Ilić, šminkerka Aleksandra Marković, garderoberka Mirjana Stanojević, šef tehnike Željko Šoršokanović, šef scene Boban Simonović , kao i tehnička ekipa koju čine:

Zlatko Golubović, Ivica Marković i Bora Bogdanović. Organizator je Jelena Ciganović, a fotograf Vuk Karabašević. Iako nije u konkurenciji za nagrade, publika je ocenjivala i predstavu zaječarskog teatra, „PEPELJUGA“ je dobila najvišu ocenu 9,9.

Reklame