Nakon pojave informacije  na društvenim mrežama da se u Zaječaru nalaze osobe trenutno inficirane virusom, kao i da su doputovali iz Italije, iz područja Evrope koja su najgore zaražena virusom “Covid-19”, oglasila se i direktorka Zavoda za javno zdravlje u „Zaječaru“ saopštenjem za javnost koje je uputili našem portalu.

 

U izveštaju Zavoda za javno zdravlje na dan 15.03.2020., do 13h., a u vezi  aktuelne epidemiološke situacije uZaječaru, navodi se sledeće.

Na osnovu definicije slučaja sumnje infekcije novim korona virusom, shodno algoritmu, na teritoriji nadležnosti ZJZ “ Timok “ ( Zaječarski i Borski okrug ), nije bilo prijavljenih slučajeva sumnje„.

Prema navodima iz saopštenja direktorke Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, Slađane Ristić,  prava istina, vezano za informacije koje su se sinoć pojavile društvenim mrežama, je sledeća:

  • Istina je da su svi članovi ove porodice ZDRAVI. Istina je da se 8 članova porodice, 11/03/2020., preko prelaza Bajakovo-Batrovci, vratilo u Srbiju iz Rima i da su na granici dobili pisana zdravstvena uputstva o ponašanju u sledećih 14 dana. Nisu dobili rešenja granične sanitarne inspekcije da se stavljaju pod zdravstveni nadzor.

 

  • Istina je da se 15 članova porodice, 12/03/2020., preko prelaza Bajakovo-Batrovci, vratilo u Srbiju iz grada Pavia (okolina Milana). Na graničnom prelazu su dobili rešenja granične sanitarne inspekcije da se stavljaju pod zdravstveni nadzor. U rešenju koji su dobili stoji da se jave nadležnom zavodu – „Gradski“ zavod za javno zdralje Zaječar, ali se oni, do danas, nisu ni javili našem Zavodu, a Zavod u Zaječaru nije dobio obaveštenje (rešenja) da su navedena lica stavljena pod zdravstveni nadzor.