Foto: Zajecarska inicijativa

Zaječarska inicijativa je nedavno raspisala pozive za učešće u svojim programima, među kojima je i program „Školski izbori“.

 Kroz ovaj program, ona pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore. Program je namenjen srednjim školama iz Timočke krajine, kao i iz opština Svrljig, Aleksinac, Ćuprija i Paraćin.

Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje.

Cilj programa „Školski izbori“ je da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu kroz prave i direktne izbore! Školski izbori su veoma zabavan način da mladi uče o demokratiji, izborima i srodnim temama, kao i da im se jača poverenje u demokratske institucije i procese.

Zaječarska inicijativa je sa velikim uspehom organizovala školske izbore u nekoliko gradova, što ju je podstaklo da ovaj program unapredi i proširi. Slični programi se realizuju širom sveta. Mnoge zemlje danas koriste sličnu metodologiju kako bi povećale izlaznost mladih koji po prvi put glasaju na pravim izborima.

O prošlogodišnjim izborima u školama širom regiona snimljen je i kratki dokumentarni film, koji možete videti OVDE.

Kako se prijaviti?

 Zainteresovane organizacije mogu da pronađu sve informacije o ovom, ali i drugim konkursima  na internet stranici www.ziman.rs. Takođe, prijavljivanje se obavlja isključivo putem navedenog sajta, popunjavanjem on-line formulara.

Poslednji rok za prijave za „Školske izbore“ je 1. februar 2022.

ZImanov program malih donacija realizuje Zaječarska inicijativa u saradnji sa Fondacijom Iskorak, uz podršku National Endowment for Democracy.

Reklame