Foto: https://unsplash.com/photos/aJN-jjFLyCU
Reklame

Iako će vam se ponekad desiti da uflekate odeću tokom različitih obaveza, najčešći razlog da se “oprostite” sa pojedinim odevnim komadom iz vaše kolekcije u garderoberu, jeste neadekvatno održavanje različitih materijala odeće.

U nastavku teksta pronađite nekoliko trikova koje ćete sigurno želeti da isprobate kako biste zaštitili vaše omiljene odevne komade od skupljanja pri pranju, nošenja pri habanju i sličnim nezgdama do kojih neretko dolazi prilikom održavanja garderobe.

Zašto je kvalitet materijala bitan za dugotrajnost odeće?

Ukoliko želite da održavate odevne komade tako da možete računati na njihov uredan izgled i nakon nekoliko sezona redovnog nošenja – najpre je važno da “pametno” ulažete prilikom kupovine odeće.

Važno je napomenuti da cena nije uvek odraz kvaliteta. Birajte prirodne materijale – one koji sa razlogom važe za najbolje prijatelje kože. Prirodni materijali su mahom izuzetno otporni, dok će, pravilno održavani, dugotrajno pružati jednaki stepen udobnosti prilikom nošenja.

Kako biste bili sigurni u svoj izbor prilikom kupovine odevnih komada, najbolje je da odeću kupujete od pouzdanih proizvođača, kao što je https://rs.jasmil.com/ – koji svojim brendom garantuje upotrebu isključivo prirodnih materijala u proizvodnji. 

Pravilno pranje odeće u mašini – kako održavati osetljive komade odeće?

Veština pranja veša se zaista lako uči, a u pitanju su jednostavna pravila koja će vas zaštiti od potencijalne štete. Ukoliko uložite malo više truda u proces pranja i sušenja odeće – značajno ćete produžiti životni vek omiljenih odevnih predmeta. U nastavku pronađite nekoliko naših trikova za pravilno pranje odeće u mašini.

#1 Kako pravilno sortirati odeću pre pranja?

Ne samo što ćete na ovaj način sprečiti da vaša nova svetla košulja bude uflekana odevnim komadom koji je pustio boju pri pranju, već postoje mnogi praktični i medicinski razlozi zašto sortiranje odeće treba da bude vaša redovna praksa pre pranja..

Odeću treba razdvojiti prema materijalu i prema boji. Pranje na visokoj temperaturi će omogućiti i da održite belinu odeće, dok će na odeću u boji delovati isuviše agresivno ispirajući vibrantne boje odevnih komada. Kada je reč o različitim materijalima, najbolje je da proverite uputstva za pranje na etiketi odeće – pa je srtirate prema preporučenoj ili maksimalnoj temperaturi pranja.

#2 Na koliko stepeni treba prati odeću?

Pranje odeće na dovoljno visokim temperaturama je neophodno kako bi biste sprečili prenošenje bakterija. Ovo je naročito važno kada je reč o mašinskom pranju dečije odeće, jer su deca osetljivijeg organizma.

Bezbedan izbor, kada je reč o higijeni, je pranje odeće na najmanje 60 stepeni. Odeću u boji – zavisno od materijala odevnih komada, je najbolje prati na temperaturi od 30 do 60 stepeni, dok se za beli veš preporučuje pranje na 90 stepeni.

Osetljiviji materijali poput svile, lana i sintetike će podneti maksimalnu temperaturu pranja od 30 stepeni, dok se  pamučna odeća, bez straha od stvaranja štete, može prati i na temperaturi preko 60 stepeni.

#3 Koliko često treba prati odeću?

Najlakši način da na pravi način redovn održavate vašu deću je da oformite određenu rutinu pranja veša – takvu da odgovara vašim navikama, kao i sastavu garedorobera.

Odeću koju nosite u svakodnevnim prilikama – poput pantalona, dukseva ili haljina, je najverovatnije potrebno da perete nakon dva do četiri nošenja, ukoliko vam odeća u međuvremenu deluje čisto. Svakako, veš koji je u direktnom kontaktu sa vašom kožom – kao što su potkošulja ili čarape, važno je prati češće.

#4 Kako i koliko često čistiti mašinu za veš?

Redovno čišćenje mašine za veš je neophodno kako biste uklonili neprijatne mirise, bakterije i ostale nečistoće koje će uticati na kvalitet njenog rada. U pitanju je obaveza koja se treba naći u vašem planeru svega nekoliko puta godišnje, zavisno od učestalosti upotrebe mašine.

Postoji više metoda održavanja mašine za veš, od kojih je najpopularniji onaj koji podrazumeva upotrebu sode bikarbone i sirećeta. Procedura je krajnje jednostavna: potrebno je pomenute supstance sipati u pregradu za deterdžent i uključiti program pranja sa najvećom temperaturom.

Osim bubnja, važno je očistiti gumene delove mašine, pregradu za stavljanje deterdženta i filter mašine. Teže dostupne delove ćete najlakše očistiti uz pomoć stare četkice za zube i odgovarajućeg hemijskog sredstva protiv bakterija i buđi.

Uvek stilizovan izgled je mnogima željeni cilj prilikom kupovine novih odevnih komada. Međutim, kako biste taj cilj ostvarili, važno je da na pravilan način odeću najpre birate, a potom i održavate redovnim pranjem.

Održavanje odeće redovnim pranjem može biti frustrirajuće kada niste sigurni na koji način ćete obezbediti dugotrajan sjaj odeće, posebno ukoliko vam se barem nekada desilo da uništite kvalitetan komad odeće kojim ste planirali da upotpunite svoju odevnu kombinaciju narednog dana.

Kako je najbolji način da umanjite šanse da se dovedete u takvu situaciju upravo adekvatna rutina pranja odeće, nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli, kao i da će vam, zahvaljujući ovim savetima, ovaj kućni posao ubuduće lakše pasti.