Foto: pixabay

Rudar i maratonac iz Sokobanje Đorđe Živanović trčaće 1. aprila, na godišnjicu pogibije osmorice rudara u rudniku mrkog uglja „Soko“, humanitarni maraton pod nazivom „Kupi Đoletove kilometre“.

On će trčati oko 42 kilometra od naselja Aleksinački Rudnik, preko Aleksinca i Sokobanje do ulaza u rudnik „Soko“ kod sela Čitluk, kako bi sakupio novac za porodice nastradalih rudara.

Živanović je kazao za agenciju Beta da je na tu ideju došao jer je i sam sin rudara koji je poginuo u rudarskoj nesreći, a i radi u rudniku u kome se prošle godine dogodila tragedija.

„Moj otac Nenad poginuo je u rudarskoj nesreći u jami rudnika ‘Soko’ 16. januara 1998. godine, kada je živote izgubilo 29 rudara. Imao sam samo deset godina. Sa 19 godina sam ostao bez majke. Znam kako je izgubiti nekog svog najmilijeg i zato želim da pomognem porodicama osmorice rudara“, kazao je Živanović.

On je rekao da se i sam bavi rudarskim poslom od 2010. godine, a u jami rudnika „Soko“ bio je u smeni pre one koju je zadesilo curenje metana i nesreća.

„Ja sam izašao iz jame, a moje kolege Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković i najmlađi, moj vršnjak i dobar prijatelj Petar Petrović, su sa ostalima ušli u nju. Izgubili su živote duboko pod zemljom 1. aprila, pred zoru“, izjavio je Živanović.

Uprkos tome što radi izuzetno težak posao, Živanović stiže i da redovno trenira, a za to je, kako je rekao, presudna njegova ljubav prema sportu.

„Aktivno sam se bavio sportom, ali doživeo na košarksaškom treningu tešku povredu ligamenata kolena. Usledile su operacije, potom i oporavak, a od leta 2013. godine počeo sam svakodnevno po nekoliko sati da trčim. Planinarsko trčanje postalo je neodvojivi deo mog života“, rekao je Živanović.

On je kazao da je do sada pretrčao na hiljade i hiljade kilometara na Ozrenu, Rtnju, Staroj planini, Bukoviku, Devici i ostalim planinama, brdima i vrletima jugoistočne Srbije.

Kazao je da će tokom maratona 1. aprila imati podršku prijatelja maratonaca i pojedini od njih će mu se pridruživati na nekim deonicama.

Podršku je dobio i od opština Sokobanja i Aleksinac, sportskih saveza ta dva mesta, opštinskih organizacija Crvenog krsta i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju ugla „Resavica“ u čijem sastavu su aleksinački i rudnik „Soko“.

Živanović će maraton krenuti da trči u 8.30 časova, a na cilj bi trebalo da stigne oko 13 časova.

Svi oni koji žele da doniraju novac porodicama poginulih rudara mogu to da učine preko žiro računa 325-9500800002074-35, uz poziv na broj 89.

Izvor: Beta

Reklame