Ratko Mladić / Foto: FoNet/AP
Reklame

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, prenosi N1.

Žalbeno veće ocenjuje neuverljivom Mladićevu tvrdnju da je njegov cilj bio da se civilno stanovništvo humano evakuiše iz Srebrenice. Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke na koje se pretresno veće oslonilo, uključujui zaključak da je ponašanje Vojske Republike Srpske prouzrokovalo humanitarnu krizu koja je prethodila razmeštanju stanovništva, kao i da je to razmeštanje bilo nasilno.

Konstatovano je da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je uklanjanje žena, dece i starijih muškaraca muslimana bilo prisilno.

Žalbeno veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno veće je konstatovalo da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada.

Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo u proceni dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a koji se odnose na njegovo učešće u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je raspravno veće u prvostepenom postupku pogrešilo, odnosno da suđenje nije bilo pravično.

Sudskim većem predsedavala je Priska Matimba Nijambe.

Prenos suđenja kasnio je zbog tehničkih problema u sudu. Nakon tehničkih problema u sudu, odloženi prenos izricanja presude je počeo.

U sudnici u Hagu pojavio se Ratko Mladić, uprkos tome što je bilo spekulacija da bi mogao da propusti izricanje presude.

Njegov sin Darko jutros je izjavio da je Mladić spreman da izađe pred Žalbeno veće.

Podsetimo, prvostepenom presudom Haškog tribunala od 22. novembra 2017. godine, Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a.

Oslobođen je za genocid u još šest bosanskih opština. Na tu prvostepenu presudu žalilo se i tužilaštvo i odbrana, koja je tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Konačnu presudu Mladiću donele su sudije – presedavajuća veća Prisca Matimba Nyambe, i članovi Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i sudija Mustapha El Baaj.

Inače, zbog pandemije korona virusa, ali i zdravstvenog stanja Mladića, okončanje sudskog procesa nekoliko puta odlagano. Haški tribunal je prvu optužnicu protiv Mladića podigao u novembru 1995. godine. Bio je u bekstvu sve do kraja maja 2011. godine kada je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina i izručen u Hag.

Tada su porodice Mladićevih žrtava, Tribunal, kao i međunarodna zajednica, pozdravili njegovo hapšenje, a tadašnji predsednik naše zemlje Boris Tadić je rekao da je Srbija skinula ljagu sa svoga imena.

Pre nego što se 2011. godine našao u pritvoru u Sheveningenu, podsećaju beogradski mediji, Ratko Mladić je, po nalazima lekara, preživeo tri moždana udara. U pritvoru je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan. Čak se 2013. godine zahvalio Tribunalu što mu je spasao život. Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.

Međutim, izveštaji sudskih lekara govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Zanimljivo je da je Mladić prilikom prvog stupanja pred sud, 3. juna 2011. godine odbio da se izjasni o krivici. Isto je učinio mesec dana kasnije, pa je u skladu s pravilima suda uz njegovo ime u spis uneseno da se ne oseća krivim. Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva 16. maja 2012. godine.

Inače, osim Mladića, Tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i VRS. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Izvor: N1, Danas