Postavljene cevi kod Krivog Vira, foto: Glas Zaječara

Radovi na prvoj deonici gasovoda „Turski tok“ u punom su jeku. Kod Krivog Vira ekipe rade punom parom na varenju u i postavljanju cevi. Na ime rente Srbija će godišnje prihodovati 75 miliona evra.

 

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ u punom su jeku. Na gradilištima kod Mirova i Krivog vira, na prvoj deonici gasovoda, ekipe vredno i neprestano rade na postavjanju i zavarivanju cevi.

Gasovod čiji krak ulazi u Srbiju upravo kod Zaječara, a izlazi iz Srbije kod Horgoša, ukupne dužine 403 kilometara i zapremine 13 miliona kubnih metara gasa, Srbiji će na godišnjem nivou na ime rente za tranzit donositi oko 75 miliona evra.

Cevi kod Krivog Vira još uvek nisu spojene, foto: Glas Zaječara

Iako je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nedavno izjavio da su spojene sve cevi koje prolaze kroz našu zemlju, kao i da smo u izgradnji ovog projekta bili tri puta efikasniji od vodećih evropskih kompanija, redakcija portala „Glas Zaječara“ je obilaskom gradilišta kod Lenovca utvrdila da radovi na izgradnji gasovoda još uvek traju, kao i da nema naznaka da će biti gotovi pre sredine 2020. godine.

Varioci rade punom parom kod Krivog vira, foto: Glas Zaječara

Stanje koje smo danas zateli na gradilištima kod Mirova i Krivog vira govori u prilog pretpostavkama da radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ u Srbiji neće biti gotovi pre sredine 2020. godine.

Kada će gas poteći gasovodom „Turski tok“ zavisi i od dinamike izvođenja radova u Bugarskoj.

Podsećamo radovi na izgradnji deonice gasovoda „Turski tok“ u Bugarskoj otpočeli su 19. septembra 2019. godine, nakon zaključenja ugovora između Bulgartransgaz i Arkad Konzorcijuma. Izgradnja gasovoda u Bugarskoj trajaće, prema ugovoru, osamnaest meseci, a ukupna vrednost projekta iznosi 1.102.000.000 eura. Radovi na izgradnji gasovoda u Bugarskoj otpočeli su pet meseci nakon početka radova u Srbiji i tamo su još uvek u toku grubi radovi na pripremi terena.

Cev kod Krivog vira, foto: Glas Zaječara

Zavarivanje cevi u brdskim delovima trase u Srbiji odvija se usporeno, iako ekipe nepredstano rade, te čak ni povoljni vremenski uslovi nisu doprineli okončanju radova u 2019. godini.

U slučaju da izvođači radova u Bugarskoj odstupe od planirane dinaimike izvođenja radova gas bi mogao poteći ovim gasovodom tek na proleće 2021. godine.

Radovi na trasi kod Lenovca

 

 

Reklame