foto: printscreen

Treća doza vakcine protiv korona virusa prevashodno je bitna zbog delta soja virusa, jer on ugrožava i one vakcinisane, a i zaštita od njega traje kraće, ističe epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za podkast Danasa.

Pre nekoliko dana započeto je davanje treće doze vakcine protiv korona virusa građanima u Srbiji. Iako se o tome dosta pričalo proteklih meseci, ostalo je puno nedoumica i otvorenih pitanja.

Tim povodom ugostili smo epidemiologa Zorana Radovanovića u našem podkastu, koji je objasnio zašto je bitno da građani prime i treću dozu.

On ističe da je potreban viši nivo antitela da bi građani bili zaštićeni od delta soja i da je zato treća doza jako korisna.

Na pitanje o kombinaciji vakcina, epidemiolog ističe da je u praksi pokazano da je kombinacija različitih  vakcina nudila isti efekat zaštite, a često i bolji.

Kineska vakcina, kako je objasnio, nudi slabiju zaštitu starijem stanovništu i zato je bolje da se opredele za neku drugu.

On komentariše i svoje kolege, zdravstvene radnike i ističe da je nemoralno da oni ne žele da se vakcinišu.

„Vakcinacija zdravstvenh radnika je profesionalno i moralno pitanje. Sramota je da oni odu u ordinarciju ili hirušku salu i zaraze bolesnike“, smatra on.

Razgovarali smo i o mogućnosti uvođenja obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, za šta je Radovanović rekao da se apsolutno zalaže.

Ministar zdravlja, kako on ističe, može sam da naredi obaveznu imunizaciju.

On ističe da je Ustavni sud Srbije 2017. godine konstatovao da obavezna vakcinacija nije protivustavna.

„I Evropski sud za ljudska prava je, u aprilu ove godine, doneo odluku da je obavezna vakcinacija, ako situacija zahteva, opravdana i zakonita“, objašnjava epidemiolog.

Radovanović navodi i da novi, peti talas korona virusa neće dostići onaj decembarski iz prošle godine.

On smatra da će broj novobolelih slučajeva na dnevnom nivou zavisti od mera koje budu uvedene.

„Od proleća ćemo verovatno imati male talase i to će preći u endemiju, bolest koja je stalno prisutna i sa kojom ćemo se suočavati kao i sa gripom“ očekuje Radovanović.

Izvor: Danas

Reklame