Foto: Fira.rs
Reklame

Rukovodstvo JKSP „Zaječar“, obratilo se radnicima u sredu 18. avgusta. Kako portal Glas Zaječara saznaje, ovo pismo pročitano je radnicima. U pismu se navode razlozi zbog čega se kasni sa isplatom drugog dela zarade za jun. Prema rečima rukovodstva do kašnjenja sa platom došlo je zbog nagomilanih novčanih obaveza čije plaćanje ne trpi odlaganje i zbog izuzetno slabih priliva u poslednje vreme. Takođe podsećaju radnike zbog izmirenja duga putem eskonta menica, zaključenom sa DOO „Euromotus“ Beograd mesečna obaveza JKSP „Zaječara“ je 15.350.000.00 dinara. Rukovodstvo ovog preduzeća u pismu ističe i to da je razlog ne plaćanja računa fizičkih lica materijalna situacija stanovništva. Sindikalci su za danas zakazali razgovor sa direktorom.

Pismo, tj obaveštenje prenosimo u celosti:

Poštovani, u skladu sa utvrđenom dinamikom isplate zarade zaposlenima, a zbog kašnjenja u isplati drugog dela zarade za mesec jun 2021. godine, odmah nakon prekoračenja datuma koji je određen za isplatu ovog dela, želim da Vas informišem o razlozima kašnjenja i molim Vas da o zome neizostavno obavestite sve zaposlene kojima rukovodite, odnosno koji su članovi sindikalne organizacije čiji ste Vi predsednik.

Do zaostatka u isplati drugog dela junske zarade došlo je, s jedne strane, zbog nagomilanih novčanih obaveza čije plaćanje ne trpi odlaganje, a, s druge strane, i zbog izuzetno slabih priliva u poslednje vreme. S obzirom na skori početak grejne sezone neophodno je izvršiti sve potrebne pripreme koje uključuju nabavku energenata, remontovanje kotlova i druge radove u cilju obezbeđenja standarnog nivoa isporuke toplotne energije krajnjim korisnicima. Podsećam Vas da je prema Sporazumu o načinu izmirenja duga putem eskonta menica, zaključenom sa DOO „Euromotus“ Beograd naša mesečna obaveza 15.350.000.00 dinara. Naša obaveza na ime utrošene električne energije povećana je generalno za 70% zbog porasta cene električne energije za privredne subjekte. Pored ovoga, veliki udeo u troškovima imaju i javne nabavke, koje su u funkciji održavanja sistema i obezbeđenja uslova za redovno obavljanje delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije upravljanja komunikalnim otpadom, prikupljanja, odvoženja i deponovanja smeća.

Nažalost, u isto vreme dnevni prilivi sredstava su jako loši. Kada su u pitanju fizička lica kao korisnici usluga razlog ovome je u prvom redu materijalna situacija stanovništva i s tim u vezi biranje prioriteta prilikom plaćanja obaveza (struja, Telekom i PTT usluge, voda, itd.), a praksa je pokazala da i inače, u letnjoj sezoni, građani slabije plaćaju uslugu grejanja, što je sa određenog aspekta i razumljivo.

Rukovodstvo JKSP „ Zaječar“ ulaže maksimalne napore da se trenutno stanje prevaziđe i u skorije vreme normalizuje isplata zarada. Dobra volja da se zaposlenima obezbedi osvarivanje svih prava iz radnog odnosa od kojih su najznačajnija novčana primanja, iskazana je i prilikom odluke da se isplate zaostali troškovi naknade za dolazak na posao i odlazak s posla i počne sa redovnom isplatom ovih troškova, koja je i sprovedena u delo, o čemu su svedoci svi zaposleni.

Naglašavam i smatram da je od izuzetne važnostida to prenesete zaposlenima, da se kroz redovno plažanje naših obaveza u svrhu normalnog obavljanja poverenih delatnosti obezbeđuje opstanak i redovan rad i poslovanje JKSP „Zaječae“, što je osnovni preduslov da zaposleni primaju zarade.

U tom smislu, i od Vas kao rukovodioca, i od zaposlenih kojima rukovodite, očekujem razumevanje za trenutni problem i potreban nivo rada i zalaganja od svih u cilju prevazilaženja ove situacije i povratak na redovnu isplatu zarada“. – stoji u obaveštenju koje je potpisao v.d. direktora Milan Petković.

Kako portal Glas Zaječara nezvanično saznaje za danas su predstvanici sindikati zakazali sastanak sa direktorom zbog novonastale situacije za isplatom zarada.