foto: Farmia

Proizvođači mleka iz Šumadije, zapadne i centralne Srbije nisu zadovoljni dosadašnjim pregovorima sa republičkom Vladom i najavili su proteste ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana, rekli su danas za agenciju Beta proizvođači mleka iz okoline Čačka.

Proizvođači zahtevaju povećanje premije za mleko, povećanje regresa na krave, kontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda, utvrđivanje minimalne, zaštitne cene mleka i ograničavanje trgovačke marže.

Na sastanku proizvođača mleka, koji je održan u četvrtak u selu Mrčajevci kod Čačka, zaključeno je da je ponuda države da se premija za mleko poveća na 15 dinara po litru, a subvencija po kravi na 30.000 dinara „sramotna“.

Oni su istakli da je, po njihovim proračunima, minimalna otkupna cena mleka, koja pokriva samo troškove proizvodnje, 70 dinara, a da bi se se ulagalo u objekte i opremu potrebno je tu cenu povećati za još 20 dinara.

Proizvođači mleka su naveli da je zbog niske otkupne cene mleka u poslednjih godinu dana u klanicama u Srbiji završilo oko 80.000 krava i da je za poslednjih 10 godina tri puta umanjen stočni fond sa oko 600.000 krava na oko 200.000.

Izvor: Beta

Reklame