Reklame

Prostor u samom centru Zaječara, iza nekadašnjeg komiteta, mesta gde su sada smeštene prostorije SNS-a i SPS-a, kao i ambulanta broj 1, poznatija kao „ured“, prema rečima građana postao je prostor za bacanje smeća, i mesto gde pojedini građani vrše nuždu.

Neosvetljeni prolazi, prostori iza i između zgrada u centru grada, a i široj okolini, veoma često preuzimaju ulogu javnog toaleta.

Naša sugrađanka je putem aplikacije prijavi problem ukazala na to da već duži vremenski period, prostor iza nekadašnjeg komiteta (sada su tu prostorije SNS-a i SPS-a), kao i iza ambulante broj 1, postalo mesto za vršenje nužde, kao i mesto gde se baca smeće.

„Zamislite kako je nama dok radimo kada dođe neko i vrši nuždu. Ja razumem da neko ima potrebu, ali prozori iz ambulante, kao i odeljenja GU Zaječar, gledaju na taj prostor. Takođe, prostor je prepun smeća“tvrdi naša sugrađanka.

Stanovnici zgrada u neposrednoj blizini centra i pijace, ali i široj okolini, gotovo svakodnevno su suočeni sa jednim problemom: prolazi između i prostor iza zgrada u kojima stanuju koristi se kao javni toalet.

Nadamo se da će nadležne službe reagovati i da će smeće sa tog prostora ukloniti, kao i sprečiti obavljanje nužde građana, na mestu gde to ne priliči.

Podsećamo, grad Zaječar godinama nema javni toalet. Portal Glas Zaječara više puta je pisao o ovom problemu. Tekstove možete pročitati OVDE i OVDE.

Zašto grad nema javnih toaleta?

Koliko je za stanje stvari kriv sam grad, a koliko je kriv i nedostatak naše lične kulture, jer svaki posetilac kafića i kafana u Zaječaru barem jednom je imao priliku da se suoči sa „noćnom morom“ u toaletu, ako ne i više puta!

Kako objasniti strancima da toaleta nema i da osnovnu ljudsku potrebu moraju zadovoljiti u nekom od kafića, ili onako… u nekom od prolaza.

Da se razumemo, vršenje nužde u prolazima nije odraz samo nevaspitanih, pijanica i uličara – ponekad priroda zaista preovlada, a šta onda činiti?