U smeću do guše, foto: Printscreen / facebook
Reklame

Problem sa odvoženjem smeća i smetlištima u Grljanu odavno je prerastao u hroničnu boljku. Na društvenoj mreži danas su se pojavile slike sumorne svakodnevnice koje ukazuju da rešenja za problem još uvek nema.

 

„Niko se o Grljanu ne brine.“ –  kratak je i sumoran komentar još sumornijeg foto izveštaja iz Grljana koji svedoči o hroničnom problemu sa odlaganjem smeća i smetlištima u ovom selu.

Niko se o Grljanu ne brine, foto: Printscreen/facebook

Da smetlišta i nepropisno odlaganje smeća u Grljanu nisu novost svedoče i ranije objavljivani prilozi,  a slična je situacija i u obližnjoj Avramici.

U okviru kampanje „Dani ombudsmana“, zaštitnik građana Zoran Pašalić, istakao je u Zaječaru 19. jula 2019. godine da na teritoriji grada Zaječara postoji 40 divljih deponija. Iz Komunalne milicije kazali su za naš portal da su od 1. januara 2019. locirali 48 divljih deponija, i da su 38 do sada očišćene.

Smeća je, iz dana u dan, sve više, tamo gde mu mesto nije – kraj puteva, u šumi, kraj potoka i na obalama reka, kraj njiva sa kojih pravo na naše trpeze stiže „zdrava,domaća hrana“ – što svedoči da nadležni organi gube trku, ali i da problemu upravljanja otpadom ne pristupaju na način koji donosi rešenje.

I dok promena, kako u svesti građana, tako i u pristupu nadležnih ne nastupi, umesto u prolećnom idiličnom beharu ostaje da „uživamo“ u sumornim prizorima šarenolikog smeća koje poput znakova kraj puta svakodnevno opominju da ćemo se ubrzo naći u smeću do guše.