Čarape pletene 1943. kriju jednu priču
Reklame

U nedrima Stare planine ušuškano je Novo Korito. Iako na ulicama nema više vreve, niti se meštani kao nekada okupljaju u smiraj dana, u Koritu se još vrevi. Priče pisane na torlačkom narodnom govoru emotivno i iskreno svedoče o životu na ovim prostorima.

 

U Torlačiji se ne govori, već se vrevi, nažalost sve manje i manje, jer govor naših predaka polako tone u zaborav, a sa njim i običaji i sećanja na neka minula vremena.

Ulice Novog Korita nekada nisu bile puste kao danas, već je iz svakog sokaka dopirala vreva, mlado i staro okupljalo se u smiraj dana, ulicama su prolazila stada koja su se vraćala sa ispaše, muzika se čula iz mehane, a smeh iz dvorišta. Okupljala ih je i volja i nevolja, a svaki iole značajniji životni događaj pratio je neki običaj – protiv zla, za dobru sreću, za dug život.

Ženske ruke su šile,  plele, tkale, vezle – od malih nogu, od kad bi ojačale dovoljno da drže vreteno i kudelju, iglu. Te umorne ruke stvarale su neumorno, u doba nemaštine, u doba rata, u doba berićeta – neprestano, do sudnjeg dana.

Kostadinka je plela čekajući Petra

Tihi svedok ovih dana su i Kostadinkine čarape, one koje je 1943. godine čekajući Petra. Za Petra je pošla sa 14 godina, premlada, još dete, u doba kad su razne vojske prolazile selom.

Kostodinka i Petar na dan venčanja

Voleli su se, iskreno i radovali životu, kako to samo mladost ume. Ratni vihor razdvojio ih je – Petar je nakon svega četiri meseca otišao na front, a Kostadinka je ostala kod kuće, i ne znajući da u njoj raste novi život. Čekajući, plela je čarape za Petra, u svaki bod je uplela i suzu i molitvu za Petra. Čekala je Petra, iz dana u dan.

U svaki bod, u svaki vez utkana je neka tajna

Da li ga je dočekala? Kakvu to priču pričaju čarape iz stare škrinje.

Poslušajte ovu dirljivu priču koju nam je ispričala Liljana Živković iz Novog Korita, koja svojim perom od zaborava čuva neke od najlepših priča iz Torlačije.

 

„Priče iz Torlačije“ – „Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.