Foto Glas Zaječara Velika senica

U Evropi se svake godine, prvog vikenda oktobra obeležava kao Evropski dan posmatranja ptica. U Srbiji posmatranje pitica organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U Zaječaru je održano posmatranje u subotu, kao i u nedelju. 

Kao i u Evropi, tako i u Zaječaru, u okviru Evropskog dana posmatranja ptica, i grupa Zaječaraca koju čine Slaviša Božinović, Nikola Veljković, i urednica portala Glas Zaječara, Anđela Risantijević, kao i učenici OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, odazvali su se današnjoj akciji.

Slaviša Božinović, kazao je za portal Glas Zaječara da su juče obišli obalu Crnog Timoka, dok se danas posmatranje ptica odvija na Kraljevici. 

„Videli smo juče neke interesantne vrste. Videli smo sivu čaplju, gugutke, golubove, male gnjurce, i mnoge druge ptice. Danas je akcija malo drugačija. Radimo na hvatanju i obeležavanju ptica u migraciji. Nadamo se da ćemo naći neku zanimljivu pticu, koja nije karakteristična za ovaj predeo, i nadamo se da pronađemo neku pticu koju je neko već obeležio. Ptice na migraciji prelaze velike razdaljine, primer je da ptice iz Ukrajine budu uhvaćene u Avganistanu“kazao je Božinović.

Učenici OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, u pratnji svojih nastavnika i učitelja, učestvovali su danas, takođe, u posmatranju i prstenovanju ptica.

Foto: Glas Zaječara Velika senica
Reklame