Foto: "In honor of my donor"
Reklame

Tupižnica će po peti put okupiti ljude iz svih krajeva Srbije, ali i bivših republika SFRJ u sećanje i u čast Sandrinom donoru. Peti po redu uspon pod nazivom „In honor of my donor“ biće održan u subotu, 22. septembra.

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (26) organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom „IN HONOR OF MY DONOR“ na Tupižnici, kod Knjaževca.

Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i starhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa.

Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja.

Foto: Planinarski uspon „In honor of my donor“

Ove godine akcija će se održati 5. put.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter.

Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi. Humanitarni– jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Foto: Planinarski uspon „In honor of my donor“

Planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“ organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca i „Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije“ iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“.

Plan i program – Subota 22.09.2018. godine:

08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju
09:00 Pozdravna reč domaćina
09:15 Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja
09:30 Govor transplantirane osobe
09:45 Polazak na akciju
09:55 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima.

Foto: Planinarski uspon „In honor of my donor“

Izvor: Planinarski uspon „In honor of my donor“