Reklame

Odluka kompanije Delez da od početka ove godine kasirkama izmene ugovore o radu i obračunavaju različite tako što su pored dosadašnje srednje stručne spreme uveli i najniži stepen obrazovanja je sramotna i pokazuje koliko ova kompanija misli samo na profit a nikako i na dobrobit svojih radnika, saopštila je Politička platforma Solidarnost.

Zato su i zahtevi sindikata za bojkotom Maxi, Tempo i Shop & Go prodavnica, dok kompanija ne promeni odluku, potpuno opravdani, navodi se u saopštenju Solidarnosti.

Kako se navodi, prodavnice ove kompanije su pune kupaca tokom praznika, prodaja i profiti nisu opadali tokom dve godine pandemije, a svo to vreme „sa nogu padaju premorene radnice koje rade za male pare, često prekovremeno i bez slobodnih vikenda“.

„Umesto da ih nagradi Delez pravi novu sistematizaciju koja vodi ka snižavanju cene rada kasirki. Kasirke u Maksiju ne treba da dobiju manje plate već za postojeće plate treba da rade kraće. Ukoliko kompanija želi da postigne još veći promet neka zaposli dodatne radnice tako što će ih privući većim platama i sigurnijim zaposlenjem, a ne tako što će spuštati kriterijume potrebne za rad na tim pozicijama. Trgovački radnici su preopterećeni, većina ih je jako malo plaćena, a rade gotovo sedam dana nedeljno. Upravo su oni tokom prethodne godine predvodili kampanje za ukidanje rada nedeljom u trgovinama“, navode iz Solidarnosti.

Politička platforma Solidarnost saopštava da se zalaže za skraćivanje radnog vremena u svim oblastima, a ukidanja rada nedeljom u trgovinama bi mogao biti prvi korak na tom putu.

„Vlast se svakodnevno hvali velikim privrednim razvojem i velikim rastom BDP-a, ako je zaista tako onda je vreme da i radnici osete deo tog napretka – radno vreme je potrebno skratiti na četiri dana nedeljno uz zadržavanje iste produktivnosti i nivoa plata. Tako bi se stvorila mogućnost za zapošljavanje većeg broja ljudi što bi značajno doprinelo i državnom budžetu. Primeri u svetu pokazuju da je to moguće“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: N1

Reklame