Prodavačica na zaječarskoj pijaci, foto: Glas Zaječara

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donete su odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite. Iz JKP „Higijena“ Zaječar kažu da pijaca i hala sireva počinju sa radom u četvrtak. Ničić kaže otvaranje buvlje pijace nakon uklanjanja tezgi, ali je potrebno da izdavaoc prostora ispuni higijensko – tehničke mere.

Zelena pijaca u Zaječaru kao i hala sireva počinju sa radom u četvrtak 23. aprila po stvaranju tehničkih uslova za rad.

„JKP Higijena Zaječar obaveštava korisnike i potrošače da zelene pijace i hala sireva u Zaječaru počinju da rade u četvrtak 23.04.2020. po stvaranju tehničkih uslova za rad uz obaveznu primenu propisanih mera zaštite. O načinu i pravilima rada pijace u vanrednom stanju bićete naknadno obavešteni“.saopštavaju iz Higijene.

Pitanje o otvaranju zelene pijace, postavili smo i gradonačelniku Zaječara o datumu otvaranja zelene pijace.

„Naravno da će gradski ŠVS poštovati odluke Republičkog KŠ ali ne znači, pre nego dobijemo zvanične odluke, da će u Zaječaru od sutra zelena pijaca raditi (verujem da neće pre srede ili četvrtka). Vodiće se računa i o tome da prodavci, jedan od drugog, moraju biti udaljeni, sa robom, najmanje u širini jedne tezge“.kazao je Ničić.

Na pitanje portala Glas Zaječara, šta se dešava sa buvljom pijacom, i kada i na kojoj lokaciji se ona imešta, i otvara, gradonačelnik Boško Ničić kazao je sledeće:

„Dok se sve tezge, po nalogu ŠVS grada, sa lokacije na kojoj je dosad bila “buvlja pijaca“ ne uklone nećemo sigurno, ni razmišljati, o otvaranju “nove”, a iako to učinimo tačno će biti propisano ko i pod kojim uslovom (registrovane radnje) tu može raditi i na kom razmaku se tezge mogu postavljati te koje higijensko/tehničke mere mora ispuniti izdavaoc prostora (JKP “Higijena”). Tu se pre svega misli na obezbeđene wc kabine, nošenje zaštitne opreme prodavaca, pakovanje i dezinfekcija robe te svakodnevna dezinfekcija celokupnog prostora te lokacije gde će “buvlja pijaca” biti izmeštena i sl“.istakao je Boško Ničić za Glas Zaječara.

Podsećamo, na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donete su odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

JKP „Higijena“ Zaječar poslala je saopštenje u kome se kaže da pijaca u Zaječaru više neće raditi od 26. marta, nakon čega su građani Zaječara organizovali pijacu preko fejsbuka, dok je 13. aprila počelo uklanjanje tezgi sa buvlje pijace.