Foto: Glas Zaječara
Reklame

Danica Pavlović već četrdeset godina bavi se poentlesom. Svoje radove predstavila je po deseti put. Poentles preporučuje mladima.

Foto: Glas Zaječara

U galeriji Radul begovog konaka u Zaječaru večeras je otvorena izložba ručnih radova u tehnici poentles, autorke Danice Pavlović, predsednice udruženja „Zlatna jesen“ u Zaječaru.

Danici ovo nije prva izložba, ona se dugih niz godina bavi izradom poentlesa.

Foto: Glas Zaječara
Danica Pavlović

„Već četrdeset godina radim poentles. Ovo je moja deseta izložba. Imala sam tri grupne i sedam samostalnih izložbi. Prva moja izložba održana je u Ćićevcu 1998. godine, onda su se u Zaječaru ređale jedna za drugom izložbe. Izložbe su uvek bile dobro posećene, uvek su ljudi voleli to da vide, i radim to dugo, radim sa voljom, odmaram se kada radim taj ručni rad“.– kazala je Danica Pavlović.

Danica je kazala nešto i o samoj tehnici poentles i pozvala mlade da nauče ovu tehniku kako bi je očuvali.

„Mnogi poentles tretiraju kao primenjenu umetnost, da se ja sada ne hvalim ali slikari su to upisali u mojoj svesci utisaka prilikom jedne izložbe – bilo je dvoje slikara i oni su zabeležili takav utisak, da je to primenjena umetnost.Treba mladi da se bave poentlesom“istakla je ona.

Inače tehnika poentles je tehnika kombinovana sa heklanjem, i sa iglom šivaćom, za povezivanjem. Radi se i goblenskom iglom.

„Radi se prvo traka, koja se firca za nacrtanu šemu na platnu, pa se onda povezuje. Kada se to povezuje tu dolazi do izražaja ta mašta i kreativnost. To je rad mašte i zadovoljstva. Može na hiljadu načina da se poveže jedan cvet, da ne kažem na hiljadu, ali svakako na stotine načina. U poslednje vreme sam se i sama začudila koliko sam novih načina povezivanja otkrila, kada sam radila po istoj šemi, a one nisu ispale iste i svaka je unikat“.zaključila je Danica Pavlović.

O samoj izložbi govorila je i Marina Milić, zamenica gradonačelnika grada Zaječara.

Foto: Glas Zaječara
Marina Milić , zamenica gradonačelnika

„Čast mi je i zadovoljstvo, da dođem u ovakvom prostoru gde mogu da se vide ovakvi divni radovi ručne izrade. Ovo treba da se ceni i poštuje. Žao mi je što ovde nema više mlađih ljudi, da vide koliko je ovde truda i vremena uloženo da se ovakve lepe stvari naprave. Nadam se da će buduće generacije shvatiti značaj ovakvih radova“– istakla je Marina Milić.

Foto: Glas Zaječara

Danica Pavlović, je predsednica kluba „Zlatna jesen“ koji je nedavno slavio 35 godina postojanja.

Reklame