Dvorana bioskopa „Timok“ koja je izgrađena po ugledu na bioskopske dvorane u Beču, koja je imala divan balkon, i zamašan kapacitet – 450 mesta, večeras se opet zapalila. Za sada nije poznato kako je do požara došlo.

Večeras oko 18.30 časova opet se upalila zgrada nekadašnjeg bioskopa Timok. Brzom reakcijom vatrogasaca, požar je ugašen.

Ovo je treći put kako dolazi do požara u zgradi nekadašnjeg bioskopa. 2. novembra 2018, godine došlo je do požara u prednjem delu bioskopa, dok se balkon bioskopa upalio 12. oktobra 2019. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, već par dana deca ulaze u zgradu i pale trake i papire, pa je moguće da je na taj način došlo do požara.

Podsećamo, svoje zlatno doba u posleratnom periodu bioskop je doživeo sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, a čuvena „Bitka na Neretvi“ oborila je sve rekorde u broju prodatih karata!

Inflacija je zatvorila vrata bioskopa. Prvi film prikazan nakon dužeg perioda bilo je čuveno ostvarenje „Podzemlje“.

Filmska magija potpuno je nestala pre više od jedne decenije.

Kultno okupljalište Zaječaraca danas je u više nego jadnom stanju – u ovo smo se uverili više puta posmatrajući bioskop sa spoljne strane.

Nekadašnja sala bioskopa je gotovo neprepoznatljiva – sve što je metalno isečeno je i izneto iz sale, a gomila smeća razbacana je na sve strane, a neopisiv smrad na trenutku disanje čini nemogućim.

Posvuda su tragovi koji svedoče o tome nečemu još strašnijem od propadanja jedne ustanove kulture: sala bioskopa „Timok“ već duže vreme je dom izvesnom broju ljudi koji su ostali bez krova nad glavnom.

Iako je stanje u kojoj se nalaze prostorije za svaku osudu, ipak nameće se pitanje: zašto grad nema makar privremeno prihvatilište za lica bez krova nad glavom i zašto nema inicijative da se ono formira?

Reklame

2 komentara