Foto: za.os.jt.rs

OJT u Zaječaru oglasilo se saopštenjem, u kome se kaže da su oni po prijemu tužbe protiv Viceta Lalića i i službenika za javne nabavke JKP „Timok održavanje“, dostavili na nadležnost Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Glas Zaječara pita šta se dešava sa krivičnom prijavom iz novembra 2019. godine protiv NN lica, koja su sprečavala novinare da rade svoj posao tokom lokalnih izbora 2017. godine?

„Povodom vesti objavljene na portal Glas Zaječara pod naslovom ZAokret019: „Očekujemo da OJT Zaječar konačno postupi po krivičnim prijavama protiv Lalića i službenika za javne nabavke“ obaveštavam javnost našeg grada da je 13.07.2019.god. zaista podneta takva krivična prijava i da je nakon toga, 16.07.2019.god. prijava dostavljena na nadležnost Višem javnom tužilaštvu u Nišu – posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije koje je po Zakonu nadležno za krivično delo – zloupotreba službenog položaja ili zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom“.poručuju iz OJT-a.

Prema njihovim rečima takvo zakonsko rešenje postoji u našem zakonodavstvu i primenjuje se od 01.03.2018.god., shodno Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, te je konstatacija da Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru ne postupa po prijavi neistinita.

Redakcija portala Glas Zaječara ističe da je iznenađena, ali i zadovoljna što OJT u Zaječaru prati šta objavljuju lokalni portali, a posebno Glas Zaječara, ali nam je žao što isto to tužilaštvo, pokretanjem odgovarajućeg postupka u skladu sa zakonom, ne reaguje na mnogobrojne dokaze i informacije u vezi zloupotreba od strane pojedinaca iz gradske vlasti, do kojih su novinari Glasa Zaječara svojim istraživanjem došli i koje su prikupili i u vidu tekstova na portalu i prezentovali gradjanima Zaječara.

Podsećamo i to, da SAOPŠTENJE ZAokreta019, nije preneo samo portal Glas Zaječara, već i drugi portali, a da to tužilaštvo nije zapazilo.

Podsećamo, redakcija portala „Glas Zaječara“ dostavila je, po nalogu ministra Stefanovića fotografije i video snimke kojima raspolaže iz 2017. godine kada su pojedini novinari bili onemogućeni da rade svoj posao, uz iskrenu nadu da će ogovor ovoga puta stići pre naredne službene posete ministra Zaječaru. Naš Novinar Miljko Stojanović 11.10. 2019. godine podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica. 

Evo zbog čega je i krivična prija podneta protiv N.N. lica. Izjave su kao svedoci do sada dali Gordana Bjeletić – Južne vesti, Vesna Radojević – Krik, Sonja Kamenković – Beta, i Miljko Stojanović – Glas Zaječara, ali do sada skoro godinu dana nema informacija iz tužilaštva, dokle se stiglo sa prijavom, i da li su lica pronađena. Podsećamo da smo video materijal dostavili policiji koja je sve to dostavila tužilaštvu u Zaječaru.

Podsećamo i OJT, na odbacivanje krivične prijave, kada je takođe naš novinar Miljko Stojanović, verbalno napadnut od strane većnika Lakićevića i još jednog lica, i da to nije prvi put da pretnje i vređanja prema našem novinaru budu odbačene.

 

Reklame