Foto: Glas Zaječara

U Zaječaru je održan sastanak stanara ulice Ivana Milutinovića, i ostalih ulica koje će biti rekonstruisane. Zbog prenošenja skupa uživo preko portala „Glas Zaječara“ i „Zaječar onlajna“ gradonačelnik je od novinara zahtevao da se prekine sa snimanjem. Pošto novinari nisu postupili kako je gradonačelnik kazao reagovalo je obezbeđenje i novinari su prekinuli sa prenošenjem sastanka uživo. Zaključak sastanka je da će svako drvo koje stručnjaci procene ostati, a sva koja su po njihovom mišljenju u lošem stanju, biće uklonjena.

Na sastanku o rekonstrukciji ulice Ivana Milutinovića kao i okolnih ulica, nakon dvočasovne diskusije zaključeno je da će stručna lica sa Šumarskog fakulteta i iz JP „Srbija šume“ izvršiti procenu, i da će svako drvo koje može da se sačuva biti sačuvano.

Na sastanku održanom u sali GU Zaječar, kojoj su prisustvovali zainteresovani stanari ulica Ivana Milutinovića, Splitske, Pavla Ilića, Crnogorske, Milana Miljkovića, Albanske spomenice, Mojkovačke, Save Kovačevića, Branka Perića, Balkanske, Dojranske i Ljubice Radosavljević, prezentovan je projekat prve faze totalne rekonstrukcije ovih ulica, a najviše diskusije, izazvala je najava seče lipa u ulici Ivana Milutinovića.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se sastanak održati bez prisustva medija, ipak je odlučeno da sala skupštine grada Zaječara bude otvorena i za novinare.

Novinari portala Glas Zaječara i Zaječar onlajna prenosili su preko fejsbuka sastanak uživo ali nakon sat vremena prenos uživo je zabranjen, ali je dopušteno da novinari nastave da rade ali bez uživo prenosa.

Foto: Glas Zaječara

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je kazao da je projekat rekonstrucije ulice Ivana Milutinovića već završen i da nema menjanja, ali zbog zabrinutosti dela građana, prilikom izvođenja radova u pomenutoj ulici, stručna lica sa Šumarskog fakulteta kao i ljudi iz „Srbija šume“ izvršiće procenu za svako drvo posebno.

„Nemojte da mislite da je neko od nas lud, da ode da moli da obezbedi toliki novac da se nešto uradi za grad, da bi od sebe stvarao nekog da ga svi mrze. To samo budala može da uradi. Taj projekat smo uradili sa najboljim namerama da ljudima sredimo ulicu, da bude bolje , a ne da od građana pravimo neprijatelje“.

„Neki kažu da je moj interes da zaradim na tome. Ja se ne grejem na drva, ne prodajem drva. To su gluposti koje pišu po društvenim mrežama“.- istakao je Ničić.

Ničić je kazao i to da on i niko od njegovih saradnika neće potpisati da se ulica radi tako da se poseče korenov sistem lipa, i da u slučaju jakog vetra ili nevremena dođe do nesreće kao kada je drvo palo na auto u ulici Dositejeva, a žena je sa detetom samo par minuta ranije izašla iz automobila.

Pošto su se neki građani bunili zašto i oni ne prisustvuju gradonačelnik Ničić je kazao sledeće.

„Zašto nismo pozvali vas kada smo rekonstruisali Fruškogorsku ulicu. Pošto su ovo pare iz republike, da pozovemo sve građane iz naše zemlje da dođu, ako se vodimo tom logikom“. – upitao je gradonačelnik.

Marlena Tobović, predsednica 1. Mesne Zajednice „Timok“, kazala je da je uspela da obezbedi besplatno sadnice Paulovnije i upitala je da li može da se umesto skupih drveća od 500 eura, zasaditi to.

Gradonačelnik Ničić je kazao da nema ništa protiv da se zasade u drugim ulicama, ali da je drveće već određeno i naručeno za ulicu Ivana Milutinovića.

Pojedine građane je zanimalo i koje će drveće biti posađeno nakon rekonstrukcije, na kom rastojanju, kako će biti rešen odvod atmosferskih voda u pojedinim ulicama, ali i kako će biti rešen prolazak gasovoda kroz ovo naselje kada budu završeni radovi.

Jedan od stanara ulice Ivana Milutinovića, kazao je da je dobro da se u ulicama posadi drveće koje uspeva u našem kraju. Pošto je reč o Kineskom bagremu, nije vrsta koja je iz našeg kraja, i da postoji razlika od običnog našeg bagrema. 

„U ulici 9. Udarne brigade posađeno je drveće koje ne pripada ovom podneblju. Lipe su takvo drvo da podnose sušu, jake zime i nestabilne vremenske prilike. Kineski bagrem i crveni javor nisu takva vrsta drveća. Građani ne bi voleli da posle sadnje dođe do problema da se većina stabala posuši i ne primi.“- kazao je stanar ulice Ivana Milutinovića.

Takođe on je upozorio gradonačelnika, da je Srbija kandidat za EU, i da prema pravilniku sva instalacija je dužna da bude ispod zemlje, i zašto se sada radi ovako skupa rekonstrukcija ako kada kroz par godina Srbija postane članica EU, sve će morati opet da se radi. Ivan Božinović arhitekta je na to kazao da će na trotoaru biti postavljene kocke i da će lako da se instalacija postavi u zemlju, ili cevke za gas.

Stanari Dojranske ulice u Zaječaru gotovo posle svake jače kiše su poplavljeni tako da su se oni interesovali na ovom sastanku kako će biti rešen problem u njihovoj ulici.

Za projekat, kojim je predviđena rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića sa okolnim ulicama, Pavla Ilića, Save Kovačevića i dela Hajduk Veljkove ulice, od ostrvceta do Vražogrnačke rampe, sredstva u iznosu od 108 miliona dinara, bez PDV-a, obezbeđena su iz republičkog budžeta. Projektom je predviđena i zamena  azbestnih cevi za vodu, odvajanje atmosferske od fekalne kanalizacije,  postavljanje LED rasvete i sadnja novog drveća.

Uzivo iz GU ZajecarSastanak sa stanarima ulice Ivana Milutinovica i ulica koje ce biti rekostruisane.

Gepostet von Glas Zaječara am Donnerstag, 24. Oktober 2019

Uzivo iz GU ZajecarSastanak sa stanarima ulice Ivana Milutinovica i ulica koje ce biti rekostruisane.

Gepostet von Glas Zaječara am Donnerstag, 24. Oktober 2019

Reklame