Foto: Željko Vladić

Zbog svoje posebne geološke, prirodne, istorijske i kulturne vrednosti koja je značajna ne samo za Srbiju, već za čitav svet, UNESCO je jula prošle godine Đerdap proglasio prvim geoparkom u Srbiji. Tako je lepota ovog bisera istočne Srbije, kroz koji kako mnogi tvrde protiče najlepši deo Dunava, i zvanično postala turističko blago Balkana.

Foto: Ivan Morarević

Đerdapska klisura, Lepenski vir, Golubac, Rajačke pivnice – ovo su samo neke od sigurnih stanica svih turista koji reše da posete istočnu Srbiju i Geopark Đerdap. Ovo prirodno, kulturno i istorijsko blago naše zemlje obuhvata površinu od 1.330km2, predstavljajući svojevrsni muzej na otvorenom. Prirodna jedinstvenost predela, ogleda se i u jedinstvenoj flori, sa prisutnošću preko 1100 vrsta i podvrsta različitih biljaka.

U Nacionalnom parku Đerdap postoji 9 obeleženih staza za pešačenje, koje vas vode na prelepe vidikovce. Najpoznatiji vidikovci su Ploče i Kovilovo ali tek kada sve obiđete, videćete zašto je ovo najveći i najlepši nacionalni park u Srbiji“, navodi Ivan Morarević iz Turističke agencije „Đerdap travel“.

Đerdapom, svojom grandioznošću i značajem, dominira Đerdapska klisura u dužini od 100km. plovnog puta reke Dunav. A sam Dunav, na svom putu od 2.880km, kao da je najlepše sačuvao za Đerdap. Ovde je najširi – 6km, najuži – 140m i najdublji – 90m, na svome toku do Crnog mora. Zato je i najveća turistička atrakcija Đerdapa upravo krstarenje Dunavom kroz Đerdapsku klisuru.

Krstarenje Dunavom Foto: Ivan Morarević

Kada zaplovite Dunavom, on će vas voditi kroz prošlost. Od Lepenskog vira i najstarije kulture Evrope, preko rimskog puta ka čuvenom Trajanovom mostu i Trajanovoj tabli, do Tvrđave Golubački grad, grandioznog utvrđenja koje gospodari Dunavom“, priča Morarević.

Krstarenje kroz klisuru Foto: Ivan Morarević

Manastir Tumane, Rajkova pećina, Valja Prerast, Beli izvorac, vodopad Blederija, kanjon Vratne, manastir Bukovo, muzej Đerdapa, HE Đerdap I, Rajačke i Rogljevačke pivnice, stara Kladovska čaršija, Donji Milanovac i Golubac – samo su neki od lokaliteta, koji turistima godinama privlače najveću pažnju.

Takođe, kao i u svim delovima Srbije, i istok ima svoje specifične gurmanluke, koji u sebi nose priču i tradiciju ovog podneblja.

Obavezno planirajte da probate grilovani bareni (vlaški) sir, „mamaljigu“ kačamak od belog kukuruznog brašna, plašinte, alasku riblju čorbu i somovinu na žaru. Ako vam ponude jagnjetnu u mleku i barenu ovčetinu, na Miroč planini, nemojte da se dvoumite. Ljubitelji vina neka potraže Tamjaniku, autohtonu sortu negotinskog vinogorja.“, navodi Morarević.

Usled pojave virusa Covid-19, poslovanje TA „Đerdap travel“ bilo je dovedeno u pitanje. Prestali su da pristižu kruzeri Dunavom i stranih turista nije bilo. Agencija bi se zatvorila tada, da nije bilo projekta Evropske Unije i Nemačke organizacije za Srbiju GIZ – „EU za tebe“. Zahvaljujući donaciji napravili su sajt www.djerdaptravel.rs i uspeli da dočekaju novu turističku sezonu – sa novim proizvodom prilagođenim za  individualne turiste.

Osim što je objedinio smeštajne kapacitete, sajt pruža mogućnost i rezervisanje karata i ulaznica za tvrđave, muzeje i vidikovce Nacionalnog parka Đerdap. Na sajtu je i opcija „Odmor prilagođen vama“ gde potpuno besplatno turisti mogu da dobiju program putovanja, kao i male tajne i savete lokalnih vodiča.

Oni koji odluče da svoj odmor ili vikend provedu baš tamo, mogu da se uvere zašto je UNESCO odabrao baš Đerdap. Sve potrebne informacije mogu se naći na sajtu Turističke agencije Đerdap travel www.djerdaptravel.rs.

Reklame