Foto: Glas Zaječara

Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji se po kalendaru obeležava 10. oktobra, Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok” iz Zaječara će u subotu, 17. oktobra, organizovao je manifestaciju pod sloganom „Pokret za mentalno zdravlje: Hajde da investiramo u mentalno zdravlje”.

Građani su danas upoznati kako unaprediti mentalno zdravlje i tom prilikom podeljen je zdravstveno promotivni materijal.

Ivana Jordanov Miletić, master psiholog ZZJZ „Timok“ u Zaječaru, istakla je značaj mentalnog zdravlja kao i cilj današnje manifestacije.

Foto: Glas Zaječara
Ivana Jordanov Miletić

„Cilj je unapređenje mentalnog zdravlja. Mi sami možemo raditi na njegovom unapređenju, pravilnom ishranom, fizičom aktivnošću, hobijima, i naravno potrebno da je da se potrudimo da problem prepoznamo kod sebe, da ga rešimo, a ako ne možemo, potrebno je da se javimo stručnjacima“kazala je ona.

Ivana Jordanov Miletić, istakla je za portal Glas Zaječara, da prilikom prvog talasa korona virusa, bilo je dosta građana kod kojih se javila depresija i panični napadi.

„To je bilo posebno izraženo u periodu kada je bila zabrana izlaska i kretanja. U tom periodu bio je veliki broj građana koji se javljao sa problemima depresije i paničnim napadima. Sada polako kao da su se ljudi navikli na ovu situaciju, i sada je situacija blaža“istakla je ona.

Danas su i građanima koji su se zatekli u centru Zaječara, zbog pandemije korona virusa, podeljene zaštitne maske.

Reklame