foto: mail.studiostructura.rs
Reklame

Povodom zatvaranja fabrike „Gorenje“ u Zaječaru oglasio se predsednik Sindikata „Sloga“ Nemanja Veljković i kazao da pitanje zašto se fabrika zatvara treba da se postavi Predsedniku Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Zaječara Boško Ničiću. Ničić kaže da je „Hisense Group“ privatna kompanija i da sa njima grad Zaječar nije imao nikakav kontakt od preuzimanja „Gorenja“. On kaže da je i suluda priča koju forsira predsednik sindikata da on forsira ko će biti zakupac hale.

Nemanja Veljković, predsednik sindikata „Sloga“ u Gorenju kaže da situacija koja je zadesila njihovu fabriku nije laka.

„Kao što je već i objavljivano, fabrika Gorenje u Zaječaru se ne zatvara zbog pandemije korona virusa, već zbog lošeg poslovanja predhodnih godina i gubitaka. Kao i ja, tako i ostali radnici, znali smo u kakvom se problemu nalazi fabrika. Bilo je pitanje vremena kada će se fabrika zatvoriti. Sada kada smo došli do tog trenutka, pokušavamo i pregovaramo sa svih strana da predlozi programa o tehnološkom višku budu što adekvatniji i u korist svih zaposlenih radnika. Mogu reći da pregovori idu u veoma dobrom smeru, zahvaljujući razumnim i profesionalnim radom ekipe advokata sa druge strane, kao i menadžmenta Gorenja. Što se tiče trudnica i porodilja, ispoštovane su do maximuma, što verujem da će tako biti i sa nama,ostalim radnicima“.- ističe Veljković.

Prema rečima Veljkovića glavno pitanje je zašto se fabrika „Gorenje Home“ sada zatvara, i zašto nije sprečeno zatvaranje.

„Sada se postavlja pitanje, zašto se uopšte fabrika zatvara? Zbog čega nije sprečeno zatvaranje fabrike?“ To pitanje, dragi moji građani i radnici, treba postaviti gradonačelniku ovog grada (koji je fabriku i otvorio), Bošku Ničiću i predsedniku republike Aleksandru Vučiću. Da je gradonačelniku bilo kog grada stalo do njegovih građana, radnika i grada, on ne bi smeo dozvoliti propadanje jedne fabrike koja hrani 100 porodica“.kaže Veljković.

Veljković kaže i to da ovo nije jedini slučaj zatvaranja fabrike u Srbiji, niti će biti, na žalost sve dok su nam na vlasti u državi i po gradovima poltroni, i dok god nam o zakonima odlučuju oni koji dan radnog staža nemaju.

„Zato očekujem, a i obavezujem gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, da, ako mu je imalo stalo do ovog grada i do svojih građana, preuzme odgovornost za radnike Gorenja i obezbedi im posao u naredna tri meseca. Jer radnici ni za šta nisu krivi, RADNIK NIJE ROB“kazao je Nemanja Veljković.

Predsednik sindikata pita zašto se strane kompanije povlače iz Srbije po isteku obavezujućeg ugovora sa državom, pa na njihovom mestu dolaze druge nove, kojima se isto dodeljuju ogromne subvencije po radniku i ostale olakšice.

„I tako sve u nedogled. Pitanje je zašto i dokle više tako sve u krug. Budite odgovorni predstavnici svog grada i svoje države i borite se za ono u njoj da tu i ostane. Nemojte se igrati sa radnim narodom“poručio je Veljković.

Veljković je upitao i gradonačelnika Zaječara da li zatvaranje fabrike Gorenje ima veze i sa politikom?

„Da li ovo zatvaranje i propadanje fabrike i fabrika, ima veze sa politikom (pošto je on sam najavljivao zatvaranje pre godinu i više dana), ili je u pitanju neki drugi problem, ili je to što niko od radnika nije član SNS-a?“upitao je Veljković.

Na optužbe predsednika sindikata „Sloga“ iz „Gorenje Home“, Nemanje Veljkovića, za portal Glas Zaječara odgovorio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

„Koliko ja znam fabrika “Gorenje” je privatno vlasništvo kineske kompanije „Hisense Group“ sa kojom niko, nikada, iz GU Zaječar niti je bio u kontaktu niti smo obavešteni o njihovim namerama. Pravo je svake privatne kompanije da zapošljava, otpušta ili izdaje svoje objekte u skladu sa zakonima naše države“.- ističe Ničić.

Prema njegovim rečima uloga lokalne samouprave, po ovim pitanjima, jasno je definisana a to što predsednici sindikata pokušavaju da personalizuju odgovornost, bežeći od lične odgovornosti i prebacujući je na druge, u smeru gradonačelnika potpuno je suluda stvar.

„Kao što nisam preuzimao odgovornost ko će u “Gorenju” u Zaječaru biti zaposlen tako ne mogu preuzeti ni odgovornost, a ni mnogo pomoći, oko toga gde će njih, osamdesetak a ne trista, koji su do sada bili radno angažovani, zaposliti. Grad, i ja lično, preduzimamo sve potrebno da u grad dođe što veći broj potencijalnih ulagača ali je, u krajnjoj instanci, odluka na budućim investitorima i da li će započeti rad i koga će uposliti“.objašnjava on.

Ničić ističe i to da je potpuno suluda priča, koju takođe plasira predsednik sindikata “Gorenja”, da ja, oko investitora za zakup hala “Gorenja”, bilo koga on forsira.

„Ponavljam, i iza toga odgovorno stojim, da je to isključivo stvar vlasnika „Hisense Group“ sa kojima, nažalost, od njihove kupovine akcija “Gorenja” nemam nikakav kontakt.
Sitna politikantska podmetanja sindikalnih “vođa” na moju adresu su bezpredmetna i bežanje od lične odgovornosti. Nadam se, i verujem, da će i preostali radnici “Gorenja” kao i drugi nezaposleni građani, koji žele da rade, uskoro imati priliku da tu želju i ostvare“.– poručuje gradonačelnik.

Ničić ističe i to da mnogi već započeti pregovori zaustavljeni su pandemijom virusa corona ali je on ubeđen da će, nakon smirivanja situacije na tlu Evrope, isti biti nastavljeni.

„Na kraju podvlačim svoje žaljenje što se kompanija „Hisense Group“ odlučila na ovaj korak ali i to da su ovakve stvari, u skladu sa zakonom, potpuno normalne u kapitalističkim društvima i da će grad sve učiniti u svrhu otvaranja novih radnih mesta ali i to da nikome od investitora, i da hoćemo, a nećemo, ne možemo nametati koje će radnike zaposliti“.- zaključuje Ničić.

Podsećamo, menadžment Gorenja doneo je odluku o okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home, koja duže vreme posluje sa značajnim gubicima 15. maja 2020. godine.

Reklame