Foto: pixabay

Na području Zaječara su 30. novembra počela geološka istraživanja na području „Kraljevice“ (TMK), pokazuje obaveštenje kompanije Balkan exploration and mining iz Beograda, poše Nova.rs.

Obaveštenje o početku istraživanja upućen je 12. novembra ove godine Gradskoj upravi Zaječar, Geološkoj inspekciji i Sektoru za geologiju i rudarstvu Ministarstva rudarstva i energetike.

Kompanija Balkan exploration and mining geološka istraživanja radi zbog bakra i zlata.

„Obaveštavamo Vas u skladu sa Rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike Srbije od 27. septembra 2021. godine koje je primljeno 12. novembra ove godine za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja bakra, zlata rudne prateće mineralizacije prostora „Kraljevica“, koji se u katastru Ministarstva vodi pod brojem 2492, a nalazi se na teritoriji opštine Zaječar da će radovi na geološkom istraživanju otpočeti 30. novembra ove godine“, navodi se u obaveštenju ove kompanije.

Pojedini Zaječarci uplašili su se da se istraživanja rade u park-šumi sa arheološkim nalazištem Kraljevica, prostor za rekreaciju mnogih Zaječaraca, ali su pojedini korisnici društvenih mreža naveli da se radi o području oko sela Nikoličevo do naselja Beli bred navodeći da to „nije ni kilometar od centra grada“.

Između sela Nikoličevo i Zaječara nalazi se i utvrđenje Koilova Čuka. Isto tako, za Nikoličevo je poznato da ima više lekovitih izvora voda.

Pojedini korisnici društvenih mreža osvrnuli su se na veoma skromnu interenet prezentaciju firme koja radi istraživanje ironično navodeći da „sajt kompanije baš uliva poverenje da će sve biti u redu“.

Podsetimo, pre nekoliko godina mediji su pisali o kanadskoj kompaniji „Reservoir minerals“ koja je proširila geološka istraživanja na područje Zaječara i Crnog vrha u potrazi za novim ležištima crvenog i plemenitog metala. Kako su tada preneli beogradski mediji, radilo se o istraživanjima u okolini sela Nikoličevo, kao i Kraljevice.

Još tada su beogradski mediji pisali da postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slični ležištu zlata Čukaru Peki.

Reklame