Foto: https://www.freepik.com/free-photo/elegant-girl-spring-park_4975040.htm

Proleće napokon stiže, a sa njim i topliji dani. Kao što je već poznato, ovo godišnje doba donosi promene ne samo u okolini u kojoj živimo i načinu oblačenja, već i u načinu kako se brinemo o kosi. Postaje važno pripremiti je i osigurati joj zaštitu za predstojeći period visokih temperatura.

Sunčani dani definitivno mogu podići naše raspoloženje, ali naša kosa je već prošla kroz hladne zimske mesece. Došlo je vreme da je pripremimo za vlažne dane i promenama koje donosi prelazak u prolećnu sezonu.

Razmislite o uvođenju proizvoda za negu kose kao što su Kerastase Nutritive ili o zameni trenutnih proizvoda kako temperature počinju da se penju. Vratite život svojoj kosi i zadržite njen sjajan izgled kako biste se osećali fantastično tokom celog proleća.

U nastavku ovog teksta, otkrićemo kako da svojoj kosi pružite izvanrednu negu tokom ove sezone.

Kako proleće menja vašu kosu?

Mnogi od nas se susreću s problemom neukrotive ili spljoštene kose tokom prolećnih meseci, posebno oni s delikatnijom strukturom kose.

Dolazak toplijih dana donosi i povećanu vlažnost vazduha, što može prouzrokovati neukrotivost kose, narušavajući izgled prolećnih frizura i dovodeći do oštećenja vlasišta, što čini da čak i najživopisnije prolećne boje kose izgledaju bez života i bez dubine.

Osim toga, povišene temperature mogu doprineti bržem stvaranju sebuma na vlasištu, dok obilne padavine mogu dovesti do toga da kosa postane teža i da se zalepi za glavu.

Zbog toga se preporučuje da uvek imate pri ruci neki apsorbujući, putni suvi šampon za brzu revitalizaciju kose u trenucima kada vaša frizura izgubi oblik.

Kako najbolje negovati kosu tokom proleća?

Idealan plan za održavanje zdravlja kose tokom proleća varira od individue do individue. Izbor najprikladnijih proizvoda i formula zavisiće od tipa kose, njenog obima i strukture. Ipak, postoji nekoliko opštih koraka koje je korisno pratiti prilikom korišćenja omiljenih proizvoda.

Kao prvo, svaka rutina za negu kose treba da obuhvati upotrebu šampona, kao što je, na primer, Kerastase šampon za kosu, regeneratora ili maske za intenzivno kondicioniranje, ukoliko je to potrebno. Najbolje je da koristite proizvode istog proizvođača, pa ako ste izabrali Kerastase u to slučaju bi Kerastase maska za kosu bila idealna kombinacija za kompletnu negu.

Nakon pranja kose, preporučuje se korišćenje proizvoda za oblikovanje. Iskoristite proizvode koji štite kosu od toplote kada koristite alate za oblikovanje pri visokim temperaturama ili upotrebite proizvode koji dodaju volumen ako puštate kosu da se prirodno suši, kako biste postigli željeni prolećni izgled.

Na kraju, ne zaboravite da nanesete serum, lak za kosu ili sprej za teksturu kako biste upotpunili svoj stil.

Saveti za očuvanje zdravlja kose tokom proleća

Oživite svoju kosu nakon zimske izloženosti

Zimski meseci mogu biti pogubni za kosu i kožu glave, naročito zbog upotrebe vunenih kapa i niskih temperatura koje mogu prouzrokovati oštećenja vlasi, dok suv vazduh unutar prostorija dodatno isušuje kožu glave.

Nahranite svoju kosu i skalp  adekvatnom negom korišćenjem ulja ili seruma za kosu pre pranja. Ostavljanje ulja ili seruma na kosi pola sata ili čak preko noći može dubinski nahraniti folikule dlake i vratiti prirodni sjaj vašoj kosi.

Dvaput šamponirajte za smanjenje učestalosti pranja

Smanjite učestalost pranja kose da biste održali zdravije vlasište i kosu. Često pranje uklanja prirodni zaštitni sloj kose brže nego što je potrebno, izazivajući dodatni stres na dlaku i pojačanu proizvodnju ulja na koži glave.

Preporučuje se pranje kose jedan do tri puta nedeljno radi očuvanja njenog zdravlja. Ako ne perete kosu tako često, može biti izazovnije postići obilnu penu prilikom pranja. Kako biste olakšali proces, pre pranja možete izvršiti preliminarno ispiranje kako biste uklonili višak ulja i nečistoća. Zatim, koristeći manje količine šampona, ponovite pranje radi temeljnog čišćenja i stvaranja bogate pene.

Unosite više proteina i vitamina da smanjite sezonsko opadanje kose

Prolećni period može doneti povećano opadanje kose, često zbog nedostatka određenih vitamina. Povećajte unos vitamina C i vitamina B, kao i cinka i bakra, te proteina da biste to sprečili.

Ako primetite izraženije opadanje kose, preporučuje se da ispitate koji su mogući dublji uzroci kao što je hormonski disbalans, ishrana, nivoa stresa i kvalitet vode ili vazduha.

Koristite mlaku vodu zaispiranja kose

Ako imate suvu kožu glave ili kosu, izbegavajte upotrebu vruće vode, posebno ako imate tanju kosu koja je posebno osetljiva. Ako je moguće, odaberite mlaku vodu za ispiranje.

Naime, toplota otvara kutikulu dlake, što može dovesti do oštećenja. Korišćenje hladnije vode pomaže u zatvaranju kutikule i doprinosi da kosa izgleda sjajnija.

Raščešljavajte kosu pažljivo

Prilikom češljanja mokre kose, važno je koristiti pravi alat koji neće naneti štetu vlasi. Zamena za alat koji nije pregrub ili oštećen igra važnu ulogu.

Takođe, kada raščešljavate mokru kosu, nanesite regenerator duž celokupne dužine kako biste olakšali proces češljanja, počevši od krajeva prema temenu.

Sušite kosu bez upotrebe toplote za minimalno oštećenje

Kosa koja se tokom zime isušila i postala krhka imaće koristi od izbegavanja feniranja. Toplota koja se koristi prilikom stilizovanja može naneti štetu kutikuli, dok prekomerno sušenje može dovesti do dehidratacije kose.

Zbog toga je najbolje, kada god je to moguće, koristiti toplije vreme i dozvoliti kosi da se osuši prirodno.

Zaštitite kosu od toplote kada koristite fen

Ako više volite da vam je kosa isfenirana, ne zaboravite na proizvode koji štite kosu od oštećenja usled toplote.

Ti proizvodi formiraju barijeru između kose i vrućeg vazduha, smanjujući gubitak vlage i sprečavajući stvaranje ispucalih krajeva.

Reklame