Jedan od najlepših srpskih praznika – Mladenci obeležava se 22. marta.

Tada se nakon duge zime budi priroda, a stiglo je i po mišljenu mnogih najlepše godišnje doba – proleće koje svakako simbolizuje nov početak, buđenje i cvetanje.

Bračni parovi samo jednom u prvoj godini braka slave Mladence. Za ovaj praznik se vezuju i brojna verovanja. Jedno od njih je da bi hrana koja se priprema trebalo da bude posna, zbog zdravlja i napretka dece mladog bračnog para. Ovaj dan se obeležava kako bi mladenci dobili energiju i snagu vremena koje dolazi.

Prema starim narodnim običajima, na Mladence bi trebalo da dođu svi gosti koji su bili na svadbenom veselju. Ipak, običaji su se menjali, pa danas uglavnom mladencima koji slavi ovaj praznik u goste dolazi samo najuža familija, kumovi i bliski prijatelji. Nekada se ovaj praznik slavio isključivo u kući mladenaca, a danas ima i onih koji praznik proslavljaju u restoranu ili kafiću. Svaki kraj ima neke svoje običaje, ali svuda važi isto pravilo da gosti koji odlaze kod mladenaca nose poklon, a za uzvrat mlada ih daruje slatkim kolačićima – mladencima koje je pripremila. Pokloni koje mladencima donose gosti trebalo bi da im olakšaju početak zajedničkog života i upotpune dom.

O prazniku i verovanju

U spomen na stradanje Svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su bili vojnici rimskog cara Likinija obeležava se ovaj praznik. Uprkos carevoj zabrani oni su početkom IV veka prešli u hrišćanstvo i zato suosuđeni u pogubljeni. Poreklo običaja da se na taj dan mesi 40 mladenčića odatle potiče.

Postoji verovanje, da kakvo vreme bude na Mladence, takvo će biti celo proleće. Ako je dan sunčan, onda će sve do leta biti mnogo sunca i lepo vreme. Kiša, vetar i promenljivo vreme najavljuju turbulentan period.

Šta odneti na poklon?

Ako razmišljate mladom bračnom paru da kupite nešto od tehnike ili male kućne i kuhinjske aparate u našim radnjama i u internet prodavnici od 17. do 27. marta imate popust. Možete pogledati našu izdvojenu ponudu. Ukoliko niste sigurni šta izabrati, uvek se možete odlučiti za poklon vaučere koji važe za kupovinu u svim našim maloprodajnim objektima.

Prema rečima prodavaca, najviše se kao pokloni kupuju mali kućni aparati. Kako kažu, “čovek se kući dok god živi i uvek mu je potrebno nešto novo, praktično i funkcionalno. Dobijeni poklon će im olakšati pripremu hrane, obavljanje kućnih poslova, ulepšati zajedničke trenutke ili će jednostavno zameniti nešto što je staro i dotrajalo novim.

Iz naše bogate ponude za Mladence možete pokloniti na primer: fritezu, parnu stanicu ili aparat za kafu.

friteza

Hrana pripremljena u fritezi biće kao iz restorana

Spremanje ručka zna da bude velika muka i da oduzme puno vremena. Za par minuta biće pripremljen pomfrit koji svi vole, obična ili pohovana piletina, riba, uštipci ili krofne. Prilikom prženje krompira ulje isprska šporet, možete da se ispeče onaj ko priprema obrok, da zagori neki krompir ili iznervira neprijatan miris. Kada se na kraju pripremi obrok od tolikog posla više nikome i nije do jela. Zato je friteza spas i prava čarobnica u kuhinji. Hrana koja se pripremi u fritezi neće biti masna, jer se nakon pečenja uvek ocedi od suvišnog ulja. Svaka friteza ima odgovarajuću mogućnost da se hrana u korpici za pečenje okači iznad ulja da bi se ocedila. Možete pokloniti i fritezu bez ulja koja za pripremu koristi topli vazduh.

 

 

parna stanica

Parna stanica za brzo i lako peglanje

Za često peglanje i za velike količine veša parna stanica mladom bračnom paru može biti od velike pomoći. Od same pegle je odvojen rezervoar sa vodom. Dovoljno su veliki i zapremine uglavnom od 1,4 l do 2,5 l tako da će sa jednim punjenjem moći da se opegla dosta veša. Pegla je laka, a peglanje jednostavnije, jer veća količina vode odnosno pare omogućava da se posao peglanja brzo završi. Dovoljno je da se ispegla samo jedna strana veša, a druga će automatski biti takođe ispeglana. Neće pregoreti nijednu vrstu tkanine. Štedi vreme i struju.

 

 

 

aparat za kafu

 

Ako je mladencima omiljeni napitak kafa možete im pokloniti aparat za kafu.

Ovaj aparat može pripretiti malu ili veliku, jaku ili blagu, hladnu, toplu ili vruću kafu. Da bi se dobila kafa iz espresso aparata potrebna je posebna procedura i tehnologija. Neposredno pre nego što dođu u kontakt sa vrelom vodom zrna kafe se melju i u tome je tajna. Na ukus utiče i temperatura vode. Podešava se jačina arome po ukusu, dužina napitka po želji, koliko tačno mleka, toplog ili hladnog… Može da se istražuje i eksperimentiše sa novim ukusima. Aparati su različitog pritiska, snage, zapremine rezervoara za vodu, veličine. Nisu bučni, a imaju i veći broj podešavanja. Karakteriše ih: brzo zagrevanje, parna mlaznica, funkcija za vruću vodu, funkcija zagrevanja šoljice, funkcija za zaustavljanje protoka i prilagođavanje visine nivoa kafe, funkcija Auto-Cappuccino. Veoma su praktični jer imaju i opciju za automatsko ispiranje i uklanjanje vodenog kamenca kao i elektronsku kontrolu temperature.

Dragi mladenci, srećna vam godišnjica braka i želimo da vam svaka naredna bude slatka kao prva!

Reklame