Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, odnosi na produženje roka važenja garantne šeme za još šest meseci.

On je rekao da se Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi, bankama omogućava da do 31. decembra 2020. godine odobre do dve milijarde evra povoljnih kredita privredi, ali da predmetni limit neće biti ostvaren u predviđenom roku.

„Do kraja novembra odobreno je oko 20.000 kredita i isplaćeno 1,48 milijarde evra. Zakon koji je pred vama odnosi se na produženje roka važenja garantne šeme za još šest meseci. Definisali smo dve milijarde evra za jeftine kredite koje garantuje država Srbija, za likvidnost mikro, malih i i srednjih preduzeća“, rekao je on.

Mali je rekao da pored garantne šeme, privreda može da računa i na kredite Fonda za razvoj, čija je kamatna stopa jedan odsto.

„Ukupan paket pomoći iznosi preko 700 milijardi dinara“, rekao je Mali.

On je naveo da je više od šest milijardi evra namenjeno za razne vrste pomoći privredi i građanima Srbije.

Mali je podsetio da taj paket obuhvata isplatu minimalne zarade, garanciju države za kredite, odlaganje poreza i doprinosa, isplatu 100 evra punoletnim državljanima, kao i jednokratnu pomoć penzionerima od 4.000 dinara, koja je isplaćena, kao i povećanje plata medicinskim radnicima.

On je obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji, između Srbije i Evropske investicione banke, koji je potpisan u Luksemburgu 10. novembra, a u Beogradu 16. novembra ove godine, čime je našoj zemlji odobren zajam od 65 miliona evra.

Mali je rekao da će zahvaljujući tom zajmu, bežična lokalna računarska mreža biti izgrađena u svim školskim objektima u našoj zemlji, gde je to tehnički opravdano i potrebno.

„Reč je o možda i najvažnijem zakonu koji je pred vama, jer su u pitanju deca, naši mladi. Ovim obezbeđujemo dostupnost računarske opreme, internet, spremamo ih za sve što ih čeka u budućnosti“, rekao je Mali.

Mali je rekao da se faze I i II već realizuju sredstvima iz budžeta Srbije u oko 900 škola, i da će izgradnjom bežične mreže biti obuhvaćeno još oko 930 škola širom naše zemlje.

Izvor: N1

Reklame