Reklame

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je od ponoći počela prijava građana za 20 evra dodatne novčane podrške države koja će biti isplaćena 7, 8. i 9 decembra, a da se do 8 časova ujutro već prijavilo 3.500 građana.

„Obećanje koje smo dali pre dve nedelje smo ispunili, i 30 evra je isplaćeno na račune više od 5,7 miliona građana Srbije. Danas u ponoć krenula je i prijava za 20 evra koje ćemo isplatiti u decembru mesecu“, rekao je Mali za RTS.

Kako je dodao, reč je o poslednjem delu paketa pomoći građanima za 2021. godinu. On je pojasnio da korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, kao i građani koji su se prijavili za 30 plus 30 evra pomoći, ne moraju ponovo da se prijavljuju za 20 evra.

Prijave na linku idp.trezor.gov.rs.

„Mi smo ovu prijavu otvorili za one koji su u međuvremenu postali punoletni, koji su dobili državljanstvo, prebivalište, koji su se predomislili i ipak hoće da dobiju deo pomoći od države“, rekao je Mali.

Ministar je istakao da će 7. decembra, 20 evra biti uplaćeno najstarijim građanima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sakcija, a da će 8. i 9. decembra i ostali građani Srbije dobiti tu pomoć.

On je naveo da su prijave počele danas i da traju do kraja novembra na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

„Uložili smo ukupno osam milijardi evra kroz tri paketa pomoći, da pomognemo našoj privredi i građanima Srbije. Svako obećanje koje smo dali isplatili smo u dan i u dinar. Imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto samo za ovu godinu, a sa druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost“, rekao je Mali.

On je istakao i da će udeo javnog duga u BDP do kraja godine biti do 58,2 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

„U doba krize država je reagovala i pokazala da je ozbiljna i stabilna. Mi smo našu privredu spasili“, rekao je ministar finansija i dodao da je najvažnija pomoć privredi makroekonomska stabilnost jer privreda očekuje stabilnost kursa, stabilnost plaćanja…

On je naveo i da budžetom za 2022. godinu nije predviđen novi konkretan paket pomoći.

„Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava i kada je kovid u pitanju i kada je energetska kriza u pitanju, kako bismo reagovali na vreme. Ono što je najvažnije kada je u pitanju budžet za narednu godinu je da u njemu imamo prosečno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto, odnosno sedam odsto za sve zaposlene, i osam procenata za one koji su u vojsci, koji rade u socijalnoj službi i za zdravstvene radnike“, rekao je Mali.

Takođe, dodao je, predviđeno je i povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, a svim penzionerima će biti isplaćeno i po 20.000 dinara u februaru, čime se dolazi do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na ovu godinu.

„Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto, pa tako minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, odnosno 300 evra“, rekao je Mali i ocenio da je to podrška građanima i njihovom životnom standardu.

Podsetio je da je planiranim kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno više od 480 milijardi dinara za auto-puteve, ulaganja u bolnice, škole…

„To je naša podrška privredi u smislu podsticaju razvoja koje mi kao država dajemo, i to se pokazala kao uspešna politika s obzirom da očekujemo ove godine rast od preko sedam odsto našeg BDP-a“, rekao je Mali.

On je podsetio i da je je za sledeću godinu projektovan rast od 4,5 odsto.

„Srbija pobeđuje u ekonomiji i ostvaruje nikada više stope rasta uprkos ogromnoj globalnoj krizi koja je izauzvana kovidom 19, što pokazuje i ozbiljnost i pravičnost naše ekonomske politike“, rekao je Mali.

Govoreći o inflaciji, Mali je istakao da ona neće prelaziti projektovanu gornju granicu.

„Ono što kaže MMF i ostale institucije je da će se inflacija u drugom kvartalu naredne godine smanjivati, tržište će se stabilizovati, smiriće se situacija“, rekao je Siniša Mali.

Kako je istakao, reč je o inflaciji koja je uvezena spolja zbog cene energenata i prekida u lancima snabdevanja koji su izazvani Kovidom 19, ali se očekuje smirivanje na tom polju.

Izvor: Danas