Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da najavljene povišice penzija i plata od 18 do 20 odsto, uz inflaciju od oko 5,5 odsto, znače da će građani moći da računaju na „realno povećanje“ tih primanja od 12 do 14 odsto, što je „mnogo veće od rasta inflacije u ovom trenutku“.

Mali je posle dodele nagrada „Junaci mikro biznisa“, odgovarajući na pitanja novinara, ocenio da takvo povećanje znači „realni dvocifreni rast penzija“, a da isto važi za minimalne zarade i plate u javnom sektoru.

„Dvocifreno povećanje plata i penzija znači bolji životni standard za građane i zato mi je važno da tako sprovedemo da povećanje bude veće od inflacije, kako bi u ‘realnom dinaru’, onome što ostaje građanima u džepum ‘pokrili’ ovu inflaciju“, rekao je Mali i podsetio da se inflacija trenutno kreće oko 9,2 odsto.

„Projekcija Narodne banke Srbije (NBS) za narednu godinu je da će se inflacija u narednoj godini kretati oko 5,5 do 5,6 odsto“, rekao je Mali i dodao da je rast BDP u prvom tromesečju ove godine iznosio 4,1 odsto, a da se očekuje da će u drugom tromesečju biti od 3,6 do 3,7 odsto.

Podsetio je takođe da javni dug trenutno iznosi 52,1 odsto BDP što je, kako je naglasio, ispod mastrihtskog kriterijuma EU.

„Ne odustajemo ni od jedne investicije, gradimo 10 autoputeva i brzih saobraćajnica, ne odustajemo zato što investicije pokreću našu građevinsku industriju“, rekao je Mali i dodao da naš izvoz raste u odnosu na uvoz, ukoliko se zanemari uvoz energenata.

„Kurs je takođe važan, jer je od 2008. do 2010. ‘pojeo’ povećanje penzija, dok je 2012. bila dvocifrena inflacija“, rekao je Mali i naglasio da sada inflacija postoji ali da je cilj da se realnim povećanjem penzija i plata, kao i zadržavanjem svih (domaćih) investicija i privlačenjem stranih održi stopa privrednog rasta.

On je istakao da to nije lak zadatak ali da je vlada „očigledno nešto dobro radila do sada“ i da hoće tako i da nastavi.

Izvor: N1

Reklame