Foto: screenshot rts
Reklame

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je sinoć da je Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koje su potpisale ugovor sa američkom laboratorijom Fajzer o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Lončar je najavio da će iz tog razloga, Srbija tražiti dodatne količine vakcine pored 1,8 miliona doza koje su po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već naručene.

„Ko je napravio dobru procenu da će upravo ta vakcina dobiti dozvole u Evropi i SAD? EU danas već traži 800 miliona doza a ranije su hteli neku drugu vakcinu. Ja sam danas razgovarao sa Fajzerom i molio ih za dodatne količine jer smo medju prvima potpisali ugovor sa njima“, kazao je Lončar.

Ocenio je da je nabavka efikasne vakcine „svetlo na kraju tunela“ u borbi protiv epidemije korona virusa.

„Dobrodošle su i sve druge vakcine koje su efikasne i bezbedne“, kazao je ministar.

On je ponovo apelovao na gradjane da poštuju epidemiološke mere i da se kako je rekao, „privremeno odreknu nekog komoditeta na koji su navikli“.

„Ako je problem da se na par nedelja odreknemo žurki, rodjendana…Šta je to u odnosu na ceo život“, upitao je ministar.

Upozorio je i da dan intenzivne nege košta oko 1.200 evra jer tu monitoring lekara traje 24 časa.

„To je pod uslovom da pacijent ne bude na respiratoru, da ne pričam o lekovima koji se daju tom pacijentu“, kazao je ministar.

Dodao je da će dopunjeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kom će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, možda već sutra biti objavljen u Službenom glasniku kako bi što pre stupio na snagu.

Ministar je kazao i da je 814 medicinskih radnika inificirano korona virusom, od kojih je njih 47 na bolničkom lečenju.

Navodeći da se dalje širenje virusa može zaustaviti jedino uskraćivanjem kontakata, epidemiolog Predrag Kon je kazao da je ključno da se sprovode mere i da se vrši kontrola.

„Realnost nije lepa, mi smo u vanrednoj situaciji, moglo bi se reći i katastrofalnoj situaciji u Beogradu gde više nemate mesta u bolnicama. Mere kakve god da jesu, su neophodne za zaustavljanje prenošenja virusa a zna se gde je prenošenje virusa najčešće. Moramo sprečiti kontakte na mestima zabave, noćnog života, gde se dugo sedi bez maski“, kazao je Kon i dodao da su „svima poznata ta mesta“.

Podsetio je da su mere za rad ugostiteljskih objekata precizno propisane još u maju.

„Nije ključno radno vreme već kontrola da se mere sprovode. Ima mnogo ljudi koji se kriju, koji ne poštuju mere kada ste u takvom usponu epidemije ali smo mi već izgubili vreme“, kazao je Kon i ocenio da izmedju jedan i dva odsto ili oko 30.000 gradjana Beograda nosi virus.

Upitan zašto nisu donete nove mere ako prethodnih dana raste broj novoinficiranih a posebno onih koji zahtevaju bolničko lečenje, kao i broj preminulih od posledica infekcije, Kon je rekao da je struka rekla svoje ali i dodao da „svi traže neki balans i šta je najpovoljnije“.

„Premijerka je rekla da nas je dobro čula i da će razmisliti tako da smo sad na nekom premišljanju“, kazao je Kon.

Navodeći da smo u šestoj nedelji novog talasa, on je ocenio da bi polako trebalo da se gubi potencijal virusa ali i upozorio da su to „uvek spekulacije“.

„Pravi odgovor je da ne znamo. Uz pooštravanje sprovodjenja postojećih mera i eventualno zaoštravanje da se spreči prenošenje virusa u klubovima, za dve nedelje treba da vidimo šta smo uradili. Ako ima rezultata, onda će biti jedna priča, ako nema, onda je druga priča“, kazao je epidemiolog.

Izvor: Beta