Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus različito širio. Situacija je teška, a zdravstveni sistem prenapregnut i treba računati da će ovo dugo trajati, rekao je Kon.

Kon je za RTS rekao da očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih u Beogradu, jer već drugu nedelju nema povećanja broja novoobolelih.

Ipak, kako kaže, to neće mnogo promeniti tešku situaciju u celoj zemlji, jer se virus u pojedinim delovima tek rasplamsava.

Slično će biti i za predstojeće praznike.

„Za praznike će situacija biti teška, jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije“, rekao je Kon.

Kada je reč o našim građanima koji žive u inostranstvu, Kon kaže da treba sve učiniti da se oni odvrate od dolaska u zemlju.

„Ako dođe isti broj kao za uskrs, mi nećemo to izdržati. Sistem nije pukao, ali je već prenpregnut i situacija je izuzetno teška“, istakao je.

Kada je reč o vrtićima i nižim razredima osnovne škole, Kon kaže da je situacija stabilna.

„Bilo je vrlo malo prenosa virusa među decom i iako imamo sada da i nastavnici obolevaju, to nije bilo na radnom mestu“, zaključio je.

Izvor: RTS, N1