Reklame

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se nakon dve nedelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata „vrlo jasno vidi delovanje mera“ i usporavanje i pad broja zaraženih korona virusom, ali da „mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna“.

Kon je za televiziju Pink izjavio da je „medicinski deo (Kriznog štaba) kočničar za popuštanje mera u ovom trenutku“, kao i da bi „bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja“.

On je rekao da mere ne mogu da se ublažavaju dok su kovid bolnice pune i da „moramo da vidimo jasno da se povećava otpust“.

„Vakcina ekstremno dobro radi u Beogradu“, rekao je Kon i precizirao da se usporavanje i pad broja zaraženih korona virusom naročito vidi u glavnom gradu gde je preko 34 posto punoletnog stanovništva vakcinisano.

Prema njegovim rečima, u gradskoj opštini Stari grad je 50 odsto punoletnih primilo dve doze vakcine protiv korona virusa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da se nada da će do kraja nedelje tržni centri biti otvoreni i dodao da se u glavnom gradu „približavamo četvrtini revakcinisanih“ medju punoletnim stanovništvom.

On je rekao da je Grad Beograd organizovao prevoz preko 10.000 ljudi, od mesta gde žive do punkta za vakcinaciju, kao i da su organizovao, zajedno sa zdravstvenim radnicima, 52 mobilna punkta za vakcinaciju.

Izvor: Beta