Foto: Pixabay

Priroda se budi, a vama se spava…

Proleće je stiglo, a vi samo želite da spavate? Tog osećaja, poznatog kao prolećni umor, možete da se rešite zdravim načinom života, kažu stručnjaci.

Nek su euforični, a neki pate od prolećne letargije, odnosno prolećnog umora.

„To je u osnovi proces prilagođavanja tela promenljivom godišnjem dobu“, rekla je psihijatar i psihoterapeut Krista Rot-Sakenhajm, potpredsednica Profesionalnog udruženja nemačkih psihijatara (BVDP).

Naše telo je u režimu štednje energije zimi. Pošto imamo tendenciju da manje vremena provodimo napolju, manje sunčeve svetlosti pogađa našu kožu i mrežnjače, uzrokujući da naš mozak oslobađa više „hormona spavanja“ melatonina.

„Pojedini stručnjaci kažu da je ovo ostatak hibernacije“, rekao je Rot-Sakenhajm.

Helmut Šac, član izvršnog odbora Nemačkog društva za endokrinologiju (DGE), kaže da zapravo nije reč o „prolećnom umoru“, već da se lučenje melatonina menja zbog pomeranja sata unapred.

Bez obzira na to šta se krije iza prolećnog umora, Rot-Sakenhajm kaže da je zdrav način života najbolji protivotrov. On savetuje da provodite vreme napolju, pijete više tečnosti i konzumirate što manje belog šećera.

Šac preporučuje bavljenje sportom, šetnju i boravak u prirodi, a u tom slučaju, kaže, nema potrebe da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani.

Izvor: N1

Reklame